Waleed in Kapsalon
Waleed in Kapsalon (Foto: Randa Alothman)

Inburgeren in Coronatijd: doorgaan met je droom

  Zakelijk

Doetinchem - Tegen de stroom in van het huidige coronatijdperk zet Waleed Alothman zijn inburgering en droom voort door een kapsalon voor dames en heren te openen in Doetinchem. Milano Style opent zaterdag 29 augustus officieel zijn deuren.

Waleed Alothman was een van de eerste Syriërs die de vlucht naar Nederland maakte toen in zijn land de oorlog uitbrak. Hij komt uit het Noorden van Syrië, waar de plaats Kamishli is gelegen tegen de grens met Turkije. Een gebied waar veel Koerden wonen, maar ook Arameeërs en Arabieren.
Hij wilde naar Nederland omdat ook zijn oudere zus al eerder in de rustige tijd naar Nederland was gekomen. “Nederland is een mooi land, waar mensen kunnen zeggen wat ze willen, waar de mensen eerlijk zijn en waar het veilig is om te wonen”.
Na in Nederland te zijn aangekomen en langere tijd in een AZC centrum te hebben gezeten, lukte het hem de moeilijke Nederlandse taal onder de knie te krijgen. “De taal te leren denk ik is het succes van inburgeren. En voor jonge mensen is dat makkelijker dan voor ouderen. Ik ben nu 27 jaar en kan mij redelijk verstaanbaar maken en begrijp ik eigenlijk alles. Ik heb ook veel Nederlands geleerd tijdens de verschillende baantjes die ik had in de logistiek”.

Bij de vraag waarom hij een kapsalon wil openen komt een heel verhaal dat hij in Syrië een opleiding had in de sociologie, dat hij in het begin wel heeft geprobeerd om hier iets mee te doen, maar dat een andere cultuur, andere en verschillende termen in het vakjargon te ingewikkeld zijn om snel vooruit te komen. Gelukkig waardeerde het Nederlandse onderwijs systeem zijn diploma uit Syrië wel op waarde waardoor hij een MBO2 opleiding kon volgen aan het ROC Rijn IJssel. Daar ontmoette ook hij zijn huidige vrouw Randa met wie hij in 2018 trouwde en inmiddels een zoon heeft.

Hij wil in Nederland met zijn “nieuwe gezin” een toekomst opbouwen en met de opening van zijn zaak zijn inburgering afsluiten in Nederland. “Ik ga nu belasting betalen, dat is best veel, maar dan kan ik ook meebetalen om Nederland zo mooi te houden. En ook in coronatijd moet ik doorgaan met het werken aan mijn toekomst”.

De officiële opening van zijn Kapsalon “Milano Style”, gelegen in het centrum van Doetinchem aan de Waterstraat 9a is op zaterdag 29 augustus.

www.milanostyle.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden