Foto: Com-magz

Duurzaam CowToilet winnaar Achterhoek Open Innovatieprijs 2019

  Zakelijk

Doetinchem - Het CowToilet van Hanskamp is gisteren bekroont tot winnaar van de Achterhoek Open Innovatieprijs 2019. Het publiek vond de inzending van Hanskamp 'CowToilet, het vrijwillig urineersysteem voor koeien' de beste innovatie. Hanskamp is winnaar geworden uit 31 inzendingen. Ondernemers uit het hele land, die in samenwerking een technologische innovatie hebben ontwikkeld, streden om de titel winnaar Achterhoek Open Innovatieprijs 2019.

Gisteravond tijdens de finale in het Innovatiecentrum in Ulft nam Hanskamp het op tegen Convergence Industry en Drop2Drink. Jurylid Stokkink gaf aan dat het CowToilet een grote bijdrage levert aan het oplossen van een belangrijk maatschappelijk vraagstuk. Het CowToilet werd door het publiek verkozen als winnaar van de avond. Presentator van de avond, Peter Zadelhoff, bekend van RTL Z en RTL nieuws, overhandigde Henk Hanskamp de speciaal ontworpen trofee.

Hanskamp heeft deze prijs behaald met het unieke CowToilet. Het innovatieve CowToilet is een automatisch en vrijwillig urineersysteem voor koeien. Op een speciaal krachtvoerstation in het melkveestal wordt het CowToilet geplaatst. Na het eten van haar brok, wordt de koe uitgenodigd om in het toilet te plassen. Op deze manier wordt de urine apart van de mest opgevangen. Dit voorkomt vorming van ammoniak en reduceert stank. Op Europees niveau zijn er plafonds voor ammoniak ingesteld waar veehouders aan moeten voldoen. Een overschot aan ammoniak is een probleem, omdat de grond verzuurt en het kwetsbare natuur aantast. Daarbij is het beter voor het dierenwelzijn, omdat urine nu niet meer tegen de koeien haar benen aan spettert.

Het CowToilet wordt medio 2020 op de markt gebracht. Meer weten op www.hanskamp.nl/cowtoilet.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden