Foto:

'Samen de schouders onder inclusief ondernemen'

  Zakelijk

Doetinchem - Inclusief ondernemen moet de norm worden. Want iedereen verdient een kans om mee te doen. Dat was de boodschap tijdens het congres van WerkgeversServicepunt Achterhoek donderdag 14 maart in stadion De Vijverberg in Doetinchem. Tijdens de inspirerende bijeenkomst met een boeiend programma en soms een heel persoonlijk karakter kreeg Timmerije de Unieke Werkgever Award uitgereikt.

Naast Timmerij waren Hacron Groen & Schoon uit Lievelde en E-Belts uit 's-Heerenberg genomineerd voor de prijs die vorig jaar voor het eerst werd uitgereikt en toen in handen viel van Paper Management Services (PMS) uit Hengelo Gelderland. Er was veel waardering voor de aanpak van Timmerije. Het bedrijf in de Needse buurtschap Noordijk maakt inclusief ondernemen al tientallen jaren waar en doet dat op een zeer betrokken manier. "Timmerije is een fantastisch voorbeeld van een bedrijf dat toekomst biedt aan mensen", zei wethouder Jorik Huizinga van de gemeente Doetinchem. "Medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt worden uitstekend begeleid en krijgen de mogelijkheid zich te ontwikkelen. Hopelijk volgen veel bedrijven dit voorbeeld. Samen de schouders eronder!" Hij reikte de Award uit aan Marino Sonnemans. Die toonde zich zeer verheugd. "Het is voor ons een hele eer. Samen succesvol zijn, dat is ons streven. We laten collega's graag zien hoe wij dat doen. Iedereen is van harte welkom een kijkje te komen nemen bij ons bedrijf."

De arbeidsmarkt is krap. Bedrijven hebben moeite om vacatures te vervullen. Toch staan er nog steeds mensen buitenspel. De doelgroep met een afstand tot de arbeidsmarkt is prima inzetbaar, zo werd in Doetinchem opnieuw duidelijk. Deze mensen beschikken over talenten en zijn erg gemotiveerd en productief. Met de juiste begeleiding en het toepassen van voorzieningen of hulpmiddelen is er veel mogelijk. Unieke Achterhoekers aan het werk, speelt erop in. Het is de campagne van Werkbedrijf Achterhoek waarbij ook WerkgeversServicepunt Achterhoek (WSPA) nauw betrokken is. Het initiatief, een toonbeeld van een inclusief ondernemen, kreeg veel aandacht tijdens het congres. Inmiddels zijn er zo'n honderd ambassadeurs van de campagne. Het is de bedoeling om dat aantal de komende tijd flink te verhogen. "We willen richting de duizend ambassadeurs", luidde de oproep van dagvoorzitter Marije Kouwenberg van WSPA. "Nu is inclusief ondernemen nog bijzonder. Het moet heel normaal worden, dat is onze missie. Doe ook mee!"

Volgens manager Thea Brinkhuis van WSPA hoort inclusief ondernemen bij innovatieve bedrijven met een sociaal hart. "Uit de cijfers blijkt dat er nog duizenden mensen ook in de Achterhoek zijn die aan het werk willen. Er is dus genoeg arbeidspotentieel. Aan de andere kant zitten bedrijven te springen om personeel. Als zij werkervaringsplekken beschikbaar stellen, kunnen mensen stapsgewijs richting een betaalde baan." Het WSPA heeft kennis, mensen en middelen om het traject in goede banen te leiden, aldus Brinkhuis.

Ronald van Zijp, manager re-integratie en voorzieningen van UWV, benadrukte dat werkgevers soms niet in de gaten hebben dat er voor mensen met een beperking allerlei hulpmiddelen voorzieningen aangevraagd kunnen worden. "Daar is budget voor, dus zeg het voort! Daarmee wordt het allemaal een stuk makkelijker op de werkvloer. Kijk dus niet naar de beperkingen maar naar de mogelijkheden", was zijn dringende advies.

Erik Borgman (balanceer-act) en Dominique Engers (notulen van de bijeenkomst op rijm met een knipoog) zorgden voor de vrolijke noot. Corporate antropologe Jitske Kramer ging als spreker dieper in op het thema inclusie oftewel iedereen mee laten doen uit het oogpunt van menselijkheid en gelijkwaardigheid. Ze gaf de aanwezigen stof tot nadenken maar zorgde met haar energieke betoog zeker ook voor inspiratie.

Voor meer informatie of aanmelding voor de campagne Unieke Achterhoekers aan het werk!:

www.wspachterhoek.nl / www.uniekeachterhoekers.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden