Mariët Kooijmans (links) en Andrea Kuijpers. Foto: Roel Kleinpenning
Mariët Kooijmans (links) en Andrea Kuijpers. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Slimme oplossingen zelfstandig wonen

Zorg

Doetinchem – Voor wie langer zelfstandig thuis wil of moet blijven wonen, biedt de Belevingswoning Doetinchem tal van oplossingen. Van heel klein, bijvoorbeeld om knopen van een bloes zelf dicht te maken of flessen te openen, tot een compleet aangepast huis met slimme functies op afstands- of spraakbediening. De Belevingswoning zit vol met praktische oplossingen. De woning is donderdag 30 september officieel heropend.

Door Carla van der Meer

De Belevingswoning zit al een aantal jaren aan de Ruyslaan. “Nieuw is dat sinds 2020 Kruiswerk Achterhoek en Liemers ook bij deze woning in zit”, zegt Mariët Kooijmans, coördinator beleefgidsen. “We kenden elkaar al van een eerdere samenwerking. De woning is nu helemaal aangepast met de nieuwste hulpmiddelen. Mensen kunnen hier zien en beleven welke hulpmiddelen er allemaal zijn. En dat zijn er veel meer dan dat ze in eerste instantie denken. Zo is er van alles op het gebied van domotica. Via spraakbediening kunnen gordijnen open en dicht gedaan worden of lampen aan en uit. Er is een traplift, aangepast sanitair en de keuken is aangepast aan mensen in een rolstoel.”
“Dit is een prachtige plek voor bewoners en hun mantelzorgers om informatie in te winnen”, vertelt Jeanette Mertens, regiomanager Kruiswerk Achterhoek en Liemers. “Ze kunnen hier de nieuwste technieken ervaren. Mensen willen graag langer thuis blijven wonen, maar de vraag is vaak: Hoe dan? Het is fijn dat we nu samen in één huis zitten.”
“Met ZlimThuis bieden we tal van oplossingen”, laat Marcel Nijhof van Zlimthuis weten. “Het is belangrijk dat mensen weten dat er oplossingen zijn. Met Zlimthuis maken we de woning comfortabel en veilig. De zelfredzaamheid van mensen wordt met onze hulpmiddelen vergroot.”
In elke ruimte van het huis zijn diverse aanpassingen te zien. Dat begint al op de stoep met de Ring deurbel, zodat de bewoner kan zien wie er voor de deur staat. De voor- en achterdeur hebben sensoren die registreren als iemand naar buiten gaat. “Dit is handig bij mensen met dementie die gaan dwalen”, aldus Nijhof. “De slaapkamer heeft een dwaalwekker, die met geluid en lichtsignaal aangeeft dat iemand ronddwaalt. De koelkast heeft sensoren die registreren wanneer deze open en dicht gaat. Als er lang geen beweging is geweest, krijgen de mantelzorgers of de zorg een seintje om te kijken of er iets aan de hand is.”
Verder heeft de keuken een verhoging voor de wasmachine en koelkast. In de woonkamer en slaapkamer zijn schuifdeuren aangebracht die het makkelijk maken om met een rollator door het huis te lopen. “Het aangepaste toilet heeft een douche-wc”, vertelt Nijhof. “Dat geeft mensen die eerder niet meer zelfstandig naar het toilet konden veel meer vrijheid.”
Verder is er een tv-scherm waar de dagindeling opstaat. Dit is handig voor mensen die vergeetachtig zijn. De familie of zorg kan via het tv scherm beeldbellen om zo contact te houden met de bewoner. Mantelzorgers kunnen zo makkelijker contact houden, zonder de hele tijd aanwezig te zijn. Maar er zijn ook kleine hulpmiddelen voor het opendraaien van flessen en potten en om stekkers eenvoudig uit het stopcontact te halen.
De Belevingswoning is een initiatief van Sité Woondiensten, Graafschap College, Kruiswerk Achterhoek en Liemers en de gemeente Doetinchem. De Belevingswoning is te vinden aan de Ruyslaan 18 in Doetinchem. Voor vragen en afspraken: 0314-647998 of 06-20942965, info@belevingswoningdoetinchem.nl.


www.belevingswoningdoetinchem.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier