Vrijwilliger Judith Nijland (links) en Ans Bolder coördinator Sravana Thuis. Foto: Roel Kleinpenning
Vrijwilliger Judith Nijland (links) en Ans Bolder coördinator Sravana Thuis. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Sravana Thuis zoekt vrijwilligers

Zorg

Doetinchem – Stichting Sravana geeft niet alleen ondersteuning bij mensen in het hospice, maar ook bij mensen thuis. “Dit is minder bekend en we willen dit graag onder de aandacht brengen”, zegt Ans Bolder, coördinator Sravana Thuis. “Voor de ondersteuning bij mensen thuis zijn we op zoek naar meer mannen en vrouwen die als vrijwilliger ingezet willen worden. Daarom houden we op 30 oktober een infomorgen om geïnteresseerden kennis te laten maken met Sravana Thuis.” 

Door Carla van der Meer

“We merken dat mensen graag thuis willen overlijden”, vertelt Bolder. “Het is ook waardevol om thuis te zijn, te midden van partner, kinderen en familie. We kunnen met onze vrijwilligers ondersteuning geven aan de mantelzorgers. Bovendien kan Sravana Thuis ook een opstapje zijn om kennis te maken met Sravana voor als het thuis echt niet meer kan. Dan is de drempel niet meer zo hoog.”

Scholing
“Voordat ik als vrijwilliger ingezet werd, heb ik eerst een scholing gehad”, vertelt Judith Nijland, die al verschillende keren als vrijwilliger thuis is ingezet. “Er zijn verschillende scholingen, zodat je als vrijwilliger goed voorbereid naar de mensen toegaat. Bovendien kun je nog meer cursussen volgen en je verder ontwikkelen. Ik doe dit naast mijn baan van 28 uur in de week en dat is goed te combineren. Het vrijwilligerswerk bij Sravana Thuis geeft mij veel voldoening. Ik heb altijd al een affiniteit gehad met mensen begeleiden bij het stervensproces. Ik ben gediplomeerd stervensbegeleider. Het voelt goed om mensen te kunnen ondersteunen, ook al is het maar één nacht om de mantelzorger de gelegenheid te geven om even te slapen.”
“Nieuwe vrijwilligers krijgen een introductiecursus”, legt Bolder uit. “Als ze die cursus gehad hebben, tekenen ze de overeenkomst en leggen de eed of belofte af. Dan zijn ze klaar om ingezet te worden.”
Voordat een vrijwilliger bij de mensen thuis komt, houdt Bolder eerst een intakegesprek om uit te leggen welke vrijwilligers wanneer worden ingezet.

Vast team
“Het is fijn dat we met een vast team werken”, geeft Nijland aan. “De mensen hebben dan bekende gezichten die bij hen komen. Je kunt zo ook beter een band opbouwen, ook in het contact met de mantelzorger. Wat ik ook fijn vind is dat we altijd met Ans kunnen praten over wat er gebeurd is, bijvoorbeeld als je erbij was toen iemand overleed. Maar soms is het ook wel spannend om ’s avonds in het donker bij iemand voor de eerste keer aan te bellen of naar binnen te gaan met de sleutel uit het sleutelkastje. Je weet dan niet precies wat je kunt verwachten. Maar ook daarin vind je je weg wel.”

Ondersteuning
De vrijwilligers van Sravana Thuis worden ingezet in de regio Doetinchem, Gaanderen, Wehl, Hummelo, Keppel en Drempt. “We zijn heel trots op onze vrijwilligers”, zegt Bolder. “Zonder hen konden we deze ondersteuning niet bieden.”
Nieuwe vrijwilligers hoeven geen achtergrond te hebben in de zorg. Iedereen die gezond is, goed kan luisteren en bereid is om zich één nacht in de week of wat dagdelen als vrijwilliger in te zetten, is welkom om zich aan te melden. Sravana heeft momenteel 12 vrijwilligers voor ondersteuning thuis. Aanmelden voor de infomorgen op 30 oktober via: info@sravana.info.


www.sravana.info

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant