In gesprek. Foto: PR
In gesprek. Foto: PR PR

‘Coronamaatregelen zorgen voor schrijnende eenzaamheid’

Zorg

DOETINCHEM - De coronamaatregelen zorgen direct of indirect voor een schrijnende eenzaamheid bij zowel jongeren als ouderen, stelt Marianne de Veer, coördinator van Humanitas Tandem. 

“De maatregelen van de afgelopen jaren hebben bij veel mensen direct eenzaamheid veroorzaakt. ‘Het ergste is, dat je nergens meer naar toe kunt’, vertellen ook de mensen die zich ook vóór corona ons land binnenkwam al eenzaam voelden. Als kind niet geleerd hebben contacten te leggen of niet in staat zijn gelegde contacten uit te bouwen tot een mogelijke vriendschap. Wat zeg je, nadat je ‘hallo’ gezegd hebt? Wat, als je als kind of jongere geen zelfvertrouwen hebt kunnen ontwikkelen? Of wat, als het leven je al zoveel klappen heeft gegeven, dat je andere mensen niet meer vertrouwt? Door de maatregelen kunnen deze mensen niet meer ergens naar toe om stapje voor stapje te oefenen om weer activiteiten te gaan krijgen en mensen te ontmoeten. Een indirect effect op eenzaamheidsproblematiek.”

Vele gezichten
“Het ergste is, dat je nergens meer naar toe kunt”, is ook een zin, die coördinatoren van maatjesprojecten bijna dagelijks horen. Humanitas Achterhoek West heeft verschillende activiteiten om mensen weer op gang te helpen of met elkaar in contact te brengen, waaronder twee maatjesprojecten. De komst van een maatje brengt gezelligheid, iemand die de buitenwereld binnen brengt; een vrijwilliger, een medemens met een warm hart, die bij je komt, naast je staat en zodra dat weer kan samen met je op pad kan gaan.
“We krijgen veel vragen nu voor begeleiding door een maatje, maar kunnen die niet gelijk honoreren door een tekort aan vrijwilligers”, vertelt Marianne de Veer, coördinator voor de activiteiten binnen het thema Eenzaamheid.
Humanitas kan niet meer wachten tot er weer een grote informatiebijeenkomst georganiseerd kan worden en biedt daarom op de middagen en avonden van 31 januari tot en met 3 februari de gelegenheid om op afspraak met mensen in gesprek te gaan, die graag wat voor een ander willen betekenen.
Daarom ook de oproep: “Heb jij de mogelijkheid en bereidheid wekelijks een paar uur vrij te maken om iemand te helpen, die even een steuntje in de rug nodig heeft?” Bel dan met Marianne de Veer 06-57552508. Of mail naar m.deveer@humanitas.nl. Voor info klik op de site naar Vriendschappelijk Huisbezoek en Tandem. 


www.humanitas.nl/achterhoekwest

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant