Supermarktmanager Mark Bakker overhandigt de eerste lunchbox aan Mariëlle Steentjes, Daphne Besselink, Leontien Wienke en Baukje de Boer, diëtisten van het Slingeland Ziekenhuis. Foto: Leo ten Have
Supermarktmanager Mark Bakker overhandigt de eerste lunchbox aan Mariëlle Steentjes, Daphne Besselink, Leontien Wienke en Baukje de Boer, diëtisten van het Slingeland Ziekenhuis. Foto: Leo ten Have Leo ten Have

Lunchboxen voor medewerkers Slingeland

Zorg

DOETINCHEM - Mark Bakker van de nieuwe Albert Heijn Zaagmolenpad in Doetinchem heeft in het kader ‘Samen Gezond Vooruit’ 1.600 lunchboxen overhandigd aan alle medewerkers van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem.

Als de samenleving een gezonde leefstijl (gezonde voeding, niet roken, matig met alcohol en voldoende bewegen) normaal vindt, zal op de lange termijn minder zorg nodig zijn. Onderzoek laat zien dat door preventie een groot aantal ziektes kan worden voorkomen, waardoor we later minder zorg nodig hebben. De coronapandemie bewijst hoe kwetsbaar de gezondheidszorg is en hoe de zorgcapaciteit in een mum van tijd onder enorme druk kan komen te staan. Deze ontwikkelingen gaan de Achterhoek niet voorbij.

De focus van ’Achterhoek Gezond’ ligt op vernieuwing en verbetering binnen zorg en welzijn, zodat de gezondheid van de Achterhoekers toeneemt. Leidraad daarbij is de visie: Gezonde Achterhoekers die daarover zelf de regie hebben.

Gezondheid, preventie en leefstijl zijn leidend, niet ziekte en behandeling. Het programma is erop gericht dat de inwoners zich gezond en gelukkig voelen en minder zorg nodig hebben.

Op basis van dit programma werken partners in de Achterhoek samen aan preventie. Zij versterken en inspireren elkaar. Het programma is een levend groeidocument.

Gezond Vooruit! Ziekenhuis in beweging

Ook het Slingeland Ziekenhuis haakt in op gezondheid en introduceerde ‘Gezond Vooruit!’. Een programma met acties die bijdragen aan de gezondheid van patiënten, bezoekers en medewerkers. Gezond Vooruit! heeft drie pijlers: voeding, beweging en omgeving.

“Gezond Vooruit! is van oorsprong vanuit voeding ontstaan. Er is een landelijk preventie-akkoord waarin afspraken zijn gemaakt over onder meer gezonde voeding in diverse instellingen, waaronder ziekenhuizen. Afgesproken is dat de Nederlandse ziekenhuizen binnen een vastgesteld termijn gezonde voeding gaan aanbieden aan patiënten, bezoekers en medewerkers”, vertelt Daphne Besselink.


Breder trekken

“Begin 2021 kwamen we op het idee om de doelstellingen van dit preventie-akkoord in het Slingeland Ziekenhuis breder te trekken, onder andere met beweging en omgeving als extra pijlers. Er werd een brede groep ambassadeurs benaderd en die is, na een brainstormsessie, snel tot actie gekomen. Zo is Gezond Vooruit! ontstaan. Een mooi voorbeeld is het project is Pruuveri’j. Hierbij krijgen patiënten twee keer per dag, in de ochtend en in de middag, een gezond tussendoortje aangeboden. Gezond Vooruit! staat nog maar aan het begin. Er komen nog veel meer acties aan.

Gezond Vooruit! is ook voor de medewerkers van het ziekenhuis. Zo hebben een aantal sportscholen het Slingeland Ziekenhuis een aantrekkelijk sportaanbod gedaan. Ook zijn er ziekenhuismedewerkers die aan collega’s bijvoorbeeld yoga, mindfulness en reiki geven. We merken dat daar veel animo voor is”, zegt een enthousiaste Daphne.

Samen langer gelukkig en gezond leven in de Achterhoek

Ook Albert Heijn heeft een landelijk programma dat goed aansluit bij preventie en gezonde voeding. De supermarktketen wil haar klanten op een positieve manier helpen om beter te eten, meer te bewegen, goed te ontspannen en lekkerder te slapen.

“De afgelopen tijd is de aandacht voor voeding, wat het met je doet, wat het betekent voor de maatschappij en de impact op de planeet, sterk toegenomen. Eten en drinken speelt een belangrijke rol in de grote uitdagingen die letterlijk en figuurlijk op ons bord samen komen. We staan op een kantelpunt. De urgentie om het beter te doen, werd nog nooit door zoveel mensen gevoeld”, zegt Mark Bakker supermarkt manager van Albert Heijn Zaagmolenpad in Doetinchem.

“Wij willen vanuit ons programma een bijdrage leveren en inhaken op het thema van het Slingeland Ziekenhuis. Albert Heijn Zaagmolenpad overhandigt aan iedere medewerker van het Slingeland Ziekenhuis een lunchbox met daarin een aantal gezonde producten, informatie over gezonde- en gevarieerde voeding en bonnen voor gratis producten, zoals een verspakket, af te halen bij Albert Heijn Zaagmolenpad.

Naast meer bewegen en lekker slapen levert gezond eten een positieve bijdrage aan het verminderen van stress. Voeding speelt een essentiële rol, ongezonde eetgewoonten leiden tot welvaartsziekten die een steeds zwaarder stempel drukken op de gezondheidszorg.

Ook zijn er grote zorgen over de impact van het huidige voedselsysteem op het klimaat, de biodiversiteit, het dierenwelzijn en de leefomstandigheden van de makers. We kunnen niet op deze weg doorgaan”, verklaart Bakker. “Door gezamenlijk ‘beter eten’ makkelijk, betaalbaar en lekker te maken, komt een gezonde leefstijl voor iedereen binnen bereik. Door jong te leren wat voeding met je doet, kunnen we welvaartsziekten verminderen. De verbindende kracht van eten kunnen we inzetten om sociale cohesie te vergroten. Daarnaast is het verder verduurzamen van ons hele voedselsysteem een belangrijke stap om te zorgen dat de volgende generatie ook de vruchten van de aarde kan blijven gebruiken.”

Albert Heijn zet zich al jaren in voor een duurzamere en gezondere leefstijl en samenleving. Of het nu gaat over de structurele verlaging van suiker, zout en vet in de eigenmerk-artikelen of het reduceren van plastic bij verpakkingen. Of bij de jarenlange samenwerking met meer dan 1.000 Nederlandse boeren en telers in de ‘Beter voor boer, dier en natuur’-programma’s en het overstappen op Nederlandse groene windenergie. ”We zijn trots op wat we al bereikt hebben, maar beseffen ook dat we nog stappen te zetten hebben. De beweging naar beter eten kunnen we alleen samen met alle partners in de keten versnellen. Niet alleen met onze vertrouwde partners en leveranciers, maar ook door aan te haken op lokale initiatieven”, aldus Mark Bakker. ”Met als doel om samen een bestendige en inspirerende weg voorwaarts te gaan naar een gezonde en gelukkige Achterhoek.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant