Jiska Müller geeft eerstdaags haar gedichtenbundel uit waarin ze het proces van haar eetstoornis in woorden vangt. Foto: Josée Gruwel.
Jiska Müller geeft eerstdaags haar gedichtenbundel uit waarin ze het proces van haar eetstoornis in woorden vangt. Foto: Josée Gruwel. Josée Gruwel

Dichtbundel nuanceert eetstoornis

Zorg

ZUTPHEN/DOETINCHEM – Jiska Müller geeft eerstdaags de dichtbundel ‘Weer licht in mijn hart’, helen van een eetstoornis, uit. Daarin staan gedichten die de 21-jarige schreef over de periode in haar leven dat ze worstelde met een eetstoornis en er - na ruim zeven jaar - van heelde. 

Door Josée Gruwel

Rond haar dertiende ontwikkelde Jiska Müller een eetstoornis. “Ik bouwde in die tijd een niet zo’n gezonde relatie met voeding op en kreeg een vertekend lichaamsbeeld.” Ze wist haar haat-liefde verhouding met voeding een periode verborgen te houden voor buitenstaanders, praatte er niet over. “Tijdens de schoolpauzes zagen mijn klasgenoten dat ik bezig was met super gezond te eten.” Zelf wist ze dat ze hier aan het randje van obsessief mee bezig was. “Het beheerste niet mijn hele leven, maar het was wel zodanig dat ik, en indirect natuurlijk ook ons gezin, er last van had.”
Ze zocht hulp. “Maar het was moeilijk om iemand te vinden die me echt begreep en intuïtief kon helpen.” Toch vond ze een therapeut die bij haar paste.

therapie
is een geweldig cadeau
en ik krijg de kans
om het uit te pakken

Het maken van gedichten hielp haar om haar probleem uit de schaduw te halen, het te delen met anderen en het te accepteren. In die tijd studeerde ze op het Graafschap College in Doetinchem. “Daar was alle begrip voor mijn verhaal en kreeg ik de gelegenheid om het te vertellen.”

Creatieve uitlaatklep
Van jongs af aan schrijft Jiska Müller, eerst in dagboeken en vanaf de middelbare school, korte verhalen en gedichten. “Verhalen en gedichten hebben beide een andere sfeer. In gedichten kan ik tot de kern van mijn gevoel komen. Als ik van mijn eetstoornis een verhaal zou schrijven, dan zou het snel langdradig worden. In de gedichten zitten stiltes, kan de lezer zelf interpreteren, is niet alles tot in detail ingevuld.”
Zo’n anderhalf jaar geleden, toen ze de nodige afstand kon nemen tot haar eetstoornis, met een andere blik ernaar kon kijken, ontstond er ruimte om erover te schrijven. Vanaf die tijd kwam het grootste gedeelte van de gedichten uit ‘Weer licht in mijn hart’ tot stand. “Er worden vier fases in beschreven: gevangen, donker, bewust worden en helen.”
In eerste instantie schreef Jiska Müller de gedichten voor zichzelf, maar nu wil ze ze in de openbaarheid brengen. Ze wil graag haar verhaal delen, omdat ze weet dat er veel mensen zijn die in stilte struggelen met soortgelijke patronen als die zij had. Nu de bundel eerstdaags uitkomt, kijkt de schrijfster ervan tevreden op de schrijfperiode terug. “Ik kon mede door het schrijven loslaten en herstellen. Het schrijven en laten lezen door mensen die het meest dichtbij me staan vroeg moed, maar het voelde veilig.”

ik ben trots op mezelf
als ik durf te huilen
en mijn boosheid woorden geef

- zijn met ongemak vergt moed

“De kernachtige gedichten die ik vanuit mijn hart heb geschreven zijn nu voor iedereen die mensen met een eetstoornis willen begrijpen. En voor iedereen die een eetstoornis heeft en zoekt naar herkenning, houvast en hoop. Nikki Bruins, studente mediavormgeving, begreep Jiska’s gevoel. Haar illustraties versterken de tekst in de dichtbundel.”
De grote wens van de schrijfster is om met haar gedichten het stereotype beeld van een eetstoornis te nuanceren, licht te laten schijnen op dit taboe onderwerp en de hoopgevende boodschap mee te geven dat herstellen mogelijk is.

Eenmalig bestellen
De dichtbundel ‘Weer licht in mijn hart’ kost 17,95 euro (exclusief verzendkosten) en is tot en met 10 april te bestellen via jiskamuller@yahoo.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant