Manege Zandewierde verzorgt de huifkarwagenritten bij Elver. Foto: Roel Kleinpenning
Manege Zandewierde verzorgt de huifkarwagenritten bij Elver. Foto: Roel Kleinpenning Roel Kleinpenning

Huifwagenritten Elver weer van start

Zorg

Nieuw-Wehl - Het regende en het was koud, maar dat mocht de pret niet drukken tijdens de eerste huifwagenrit van Manege Zandewierde met deelnemers van de dagbestedingsgroepen van Elver op dinsdag 4 april. “Ze stonden te popelen van ongeduld om weer te beginnen met hun uitje”, zegt Bennie Vonk, voorzitter Manege Zandewierde. “Ze hebben de huifwagenritten het heel erg gemist.” De meeste huifwagenritten worden door vrijwilligers gedaan. Zandewierde is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. 

Door Carla van der Meer

“Eerder werd het huifwagenrijden door Elver gedaan, maar daar zijn ze een aantal jaren geleden mee gestopt”, vertelt Vonk. “Het Belgische trekpaard dat eerder de huifwagen trok, moest met pensioen. Die is toen naar het Openlucht Museum gegaan om zijn oude dag te slijten. We kregen begin 2020 de huifwagen van Elver, maar toen we met de ritten wilden beginnen, kwam corona. We konden alleen nog maar op zeer beperkte schaal met een vaste groep bewoners, die dagelijks bij elkaar zaten, bij Elver gaan rijden. De deelnemers van de dagbesteding komen van verschillende woonlocaties, buitenlocaties of van huis. Zij konden geen ritten maken door de coronabeperking. We kregen elke keer de vraag: Wanneer gaan jullie weer rijden? Toen het ernaar uitzag dat de dagbesteding weer vol openging, zijn wij ook aan de slag gegaan. We hebben ook een paar paarden aangeschaft voor het huifwagenrijden. We hebben een poos gezocht en met sponsoring is het gelukt om twee brave, stoere paarden te vinden. Dat zijn de ruin Victor en de merrie Lilly geworden. Beiden van het Noriker ras.” De paarden zijn vier jaar oud en zijn getraind voor het huifwagenrijden. 

De huifwagenritten zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Elke groep is één keer in de veertien dagen aan de beurt voor een rit van één uur in het buitengebied van Nieuw-Wehl. Bij elke groep gaan minimaal twee begeleiders van Elver mee. Inmiddels hebben zich 130 deelnemers aangemeld om hiervan gebruik te maken. “Per keer kunnen er 6 tot 8 deelnemers mee”, laat Vonk weten. “Dat is afhankelijk of er rolstoelgebruikers bij zijn. De huifwagen is door de lift rolstoeltoegankelijk. We hebben ook een menwagen waar een rolstoel op kan. De deelnemer mag bij de menner op de bok zitten en zelf proberen te sturen. Verder kunnen deelnemers met het huifbed op de rug van twee paarden in de manege rijden. Het huifbed bestaat uit een stalen frame op wielen waar twee paarden in lopen. Over de ruggen van de paarden is een canvas doek gespannen voor de deelnemer. ”

Opleiding mendiploma
Voor alle activiteiten voor het mennen bij de huifwagenritten, de rolstoelmenwagen en het begeleiden bij het huifbedrijden is Manege Zandewierde op zoek naar vrijwilligers. Voor het mennen is een tweespan mendiploma vereist. “We hebben twee vaste medewerkers, Marian Prins en Lotte Hofs, die ook met de huifwagen rijden”, vertelt Vonk. “Lotte is ook instructrice voor het mennen. Nieuwe vrijwilligers die interesse hebben, maar niet over een tweespan mendiploma beschikken, kunnen hiervoor opgeleid worden. Nieuwe vrijwilligers moeten uiteraard affiniteit hebben met de deelnemers van Elver en met de paarden.”

Aanmelden
Aanmelden als vrijwilliger voor één van de activiteiten kan bij Marjan Prins via e-mail: info@manegezandewierde.nl. Meer informatie is te vinden op website.


www.manegezandewierde.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant