Mondhygiënist Silvia van Hagen. Foto: PR
Mondhygiënist Silvia van Hagen. Foto: PR PR

Mondzorg op het consultatiebureau

Zorg

DOETINCHEM - Per 19 april is er op het consultatiebureau in Wehl en Doetinchem een mondhygiënist aanwezig. Zij bieden gratis zorg aan. Zij helpen ouder(s) bij de verzorging van het doorkomende melkgebit. Ook voeren zij een kleine controle uit om de kleintjes hieraan te laten wennen.

Met een gezond kindergebit ontwikkelen kinderen zich beter. In Nederland heeft een kwart van de vijfjarigen een of meer gaatjes in het melkgebit. Ongeveer 10% van de kinderen onder de vijf jaar lijdt naar schatting aan ernstige cariës. Cariës bij kinderen kan leiden tot pijn en kan negatieve gevolgen hebben voor de algemene gezondheid, lichaamsgewicht, groei, kwaliteit van leven, het sociaal functioneren, spraakvermogen en schoolprestaties. Cariës heeft niet alleen effect op de kinderen zelf, maar ook op het gezin en de samenleving .

Het initiatief komt vanuit het van Regionaal Overleg Mondzorg Achterhoek in samenwerking met gemeente Doetinchem, Yunio, Menzis en de wetenschappers van Uitblinkers. Een mondhygiënist uit de regio (Lieneke Steverink-Jorna) startte het vuurtje nadat ze ervaarde dat veel kindjes pas de tandarts of mondhygiënist bezoeken als er al sprake is van (veel) gaatjes en kiespijn. Dit had voorkomen kunnen worden. Lieneke is blij dat mondhygiënist Silvia van Hagen nu het vast gezicht op het consultatiebureau wordt. Ook Lieneke zal soms op het consultatiebureau te vinden zijn als vaste vervanger.

In 2020 kreeg maar een kwart van de Doetinchemse kinderen de periodieke controle. Het bezoek van kinderen onder de vier jaar is nog veel minder. Terwijl volgens het nieuwe landelijke protocol al bij doorbraak van de melktanden de kinderen een mondzorgverlener zouden moeten bezoeken.

De agenda’s van de mondhygiënisten in de Achterhoek puilen uit met volwassenenzorg en er is een tekort aan tandartsen. Gelukkig zijn vrijwel alle mondzorgpraktijken in Doetinchem en Wehl bereid om kinderen die vanaf het consultatiebureau worden doorverwezen op te nemen. Dit komt doordat ze weten dat ze hierdoor het juist minder druk zullen krijgen. Door vroeg preventie in te zetten worden namelijk veel mondproblemen voorkomen.

De twee HBO geschoolde mondhygiënisten volgden een aanvullende cursus Uitblinkers. Deze methode is opgezet door een gepromoveerd kindertandarts, een universitair docent aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, een ontwikkelingspsycholoog en een gedragstherapeut uit Lichtenvoorde. Zij zullen de pilot wetenschappelijk onderzoeken. Zij ontwikkelden diverse kaarten waarbij een tekening laat zien waar de meeste ouders tegenaan lopen bij het tandenpoetsen. De ouder(s) kunnen bekijken wat er bij hen van toepassing is. Samen wordt er op een positieve manier bekeken wat de oplossing zou kunnen zijn.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant