Paul en Jan gaan fietsen. Foto: PR
Paul en Jan gaan fietsen. Foto: PR PR

Twee Doetinchemmers beklimmen de Mont Ventoux

Zorg

ALS verliest als Paul en Jan gaan fietsen

Doetinchem - Op donderdag 9 juni vindt de jubileumeditie van Tour du ALS plaats en wordt de imposante Mont Ventoux voor de tiende keer bedwongen voor de strijd tegen ALS. 

Bij ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) vallen de spieren één voor één uit. Na de eerste symptomen leven patiënten gemiddeld nog drie tot vijf jaar. Het is een vreselijke ziekte die na de eerste diagnose uitsluitend verslechtering brengt. Voor patiënten, partners, kinderen, familie en vrienden is het een zowel fysieke als mentale oneerlijke wedstrijd. Het is een buitengewoon slopend proces, genezing is niet mogelijk.

De twee Doetinchemmers Paul van den Ban (zelf ALS-patient) en Jan Föllings willen sponsorgelden bij elkaar fietsen en gaan de Mont Ventoux beklimmen. Zij gaan het proberen op een tandemfiets, de afgelopen maanden zijn zij hiervoor in training geweest. 

“Er is nog altijd geen medicijn die de ziekte kan stoppen, laat staan genezen”, vertelt Paul van den Ban. “Wetenschappelijk onderzoek gericht op het vinden van een oplossing is letterlijk van levensbelang. Dat kost geld, heel veel geld. En veel geld gaan we op 9 juni bij elkaar fietsen”. 

“Als zal blijken dat dit niet gaat lukken, dan gaan wij met individuele fietsen of desnoods lopend de berg op, maar we gaan die berg bedwingen”, vertelt Jan Follings. “Al enkele jaren, bijna wekelijks, fiets ik met Paul en daardoor heb ik enorm veel respect voor hem gekregen. Hij heeft meer mentale kracht dan ikzelf en is in dat opzicht een voorbeeld voor velen, zeker voor mij”. 

Voor dat ene doel; geld bijeenbrengen voor méér wetenschappelijk onderzoek naar ALS, hebben Paul en zijn gezin zelf al diverse andere sponsoracties op touw gezet, echter het deelnemen aan de Tour du ALS is een krachtmeting en nieuw voor hem. 

Dertien ALS-patienten, waaronder Paul van den Ban, fietsen zelf ook mee.
Paul en Jan zoeken steun voor hun actie, dat kan met een donatie! De opbrengst van Tour du ALS komt volledig ten goede aan het onderzoek naar het vinden van de oorzaak en behandeling van de ziekte ALS.

Op de website Hoop geeft Kracht (tourduals.nl) staat meer informatie over de ziekte ALS en de plannen van Paul en Jan voor donderdag 9 juni 2022. Op deze website kan men ook op een eenvoudige manier doneren voor het project ‘ALS verliest als Paul en Jan gaan fietsen’.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier