Burgemeester Mark Boumans.
Burgemeester Mark Boumans. Roel Kleinpenning

In gesprek met de burgemeester: Jeugdoverlast

Algemeen

Burgemeester, het onderwerp jeugdoverlast was al eens eerder een gespreksthema. Hoe staat het op dit moment daarmee in Doetinchem?
“Over het geheel genomen valt het bij ons in de gemeente Doetinchem echt wel mee ondanks corona. In de lockdownperiode leek het toe te nemen, maar daarna is het weer minder geworden. De overlast deed zich op sommige plekken meer voor dan op andere. We moeten natuurlijk onderscheid maken tussen kattenkwaad en ernstige overlast. Belletje trekken is iets anders dan brandstichting.”

Heeft verveling door de lockdown er iets mee te maken?
“Dat zal er best wel wat mee te maken hebben gehad. Dat was overigens niet alleen een probleem bij jongeren. Nu de scholen en andere activiteiten weer beginnen, verwacht ik dat we verder de goede kant op gaan.”

Hoe is de spreiding in de stad en de wijken?
“In sommige wijken was er sprake van meer overlast dan in andere. In het centrum was er bijvoorbeeld relatief weinig overlast.”

Kan de handhaving het aan?
“Handhaven is het vinden van de juiste balans tussen voorkomen en optreden achteraf. Als je de relschoppers te kort op de huid zit, kan dat contraproductief werken. Repressief optreden is het laatste wat je wilt doen. Dat kan tot gevolg hebben dat bepaalde individuen verder afglijden en daarna voor problemen blijven zorgen. We zien overigens ook dat mensen sneller bellen met klachten dan voor de lockdown. De handhaving heeft het tot nu toe goed aangekund.”

Is er een visie voor de langere termijn om overlast door jongeren te beteugelen?
“We moeten investeren in de jeugd door het aanbieden van goed onderwijs, sport en andere groepsactiviteiten. Daarvoor hebben wij onder meer een Jeugd Interventie Team JIT dat zich richt op jongeren van 12 tot 27 jaar die ondersteuning kunnen gebruiken. Dat kan individueel maar ook in groepsverband gebeuren. Het JIT bestaat uit medewerkers van de gemeente Doetinchem, Politie, IrisZorg, bureau Halt en Buurtplein. Ik geloof echt in het aanbieden van activiteiten, bestraffen is het laatste wat je wilt doen. Tegelijkertijd is ook dat soms noodzakelijk en dan doen we dat ook gewoon.”

Wat verwacht u voor de toekomst?
“Nu de scholen weer beginnen, krijgen jongeren weer een meer normale daginvulling. Ik verwacht en hoop dat de overlast daardoor weer verder zal afnemen. Voor de langere termijn moeten we zorgen voor voldoende aanbod van sport, bezigheden en buitenschoolse activiteiten. Aan de andere kant moeten we er ook niet al te krampachtig over doen, ieder kind kan een keer in een situatie komen waarin hij of zij het moeilijk krijgt. Het is onze taak dat te voorkomen.”

Hoe verhoudt Doetinchem zich ten opzichte van andere gemeenten?
“Doetinchem onderscheidt zich qua jeugdoverlast niet negatief ten opzichte van andere gemeenten waarover wij soms in de krant lezen.”

(Door Bert Vinkenborg)