De kunstenaars aan het werk net voor de kruising Europaweg/Dichterseweg in Doetinchem, vlakbij de spoorwegovergang. Foto: Gerard Mühlradt
De kunstenaars aan het werk net voor de kruising Europaweg/Dichterseweg in Doetinchem, vlakbij de spoorwegovergang. Foto: Gerard Mühlradt

Straatkunst in een ander jasje

Kunst is wat de kijker
er in ziet

DOETINCHEM – De stad binnenrijdend via de N317 lijkt het even alsof de achteloze autorijder wordt begroet door een nieuwe kunstvorm. Is het een voorproefje van Living Statues? Een nieuw evenement in de stad? Is het een vervolg op het succes van World Street Painting Achterhoek dat onlangs de straten van Doetinchem zo levendig inkleurde?

Door Joyce de Schepper

Kunst is wat de kijker er in ziet. Er in wil zien. Er in kan zien. Kunst houdt je soms voor de gek. Laat je huilen. Lachen. Huilen van het lachen. Doet wat met je. Net als die levende beelden langs de kant van de weg. Een aangename verrassing. Nu staat er op die plek al jaren een ‘echt’ kunstwerk; een ontwerp van de kunstenaar Piet Killaars uit Tegelen, gemaakt van polyester met de titel ‘Verenigd’.

Het zijn de schilders die je anders naar dat vertrouwde kunstwerk doen kijken. Met verve doen ze hun werk. Geconcentreerd. Haast poserend lijken ze op te gaan in het beeld, waardoor het geheel een andere dimensie krijgt. Als is het een aanvulling op het werk van Killaars, wiens creaties worden gekenmerkt door figuratieve geometrie, een vorm die teruggrijpt op de onbetwijfelbare wetmatigheden in de natuur.