Dick Chargois. Foto: Roel Kleinpenning
Dick Chargois. Foto: Roel Kleinpenning Roel Kleinpenning

Bijzondere Doetinchemmer Dick Chargois overleden

Doetinchem - Na een kort ziekbed is Dick Chargois afgelopen donderdag overleden.

Dick Chargois kwam midden jaren negentig naar Doetinchem als directeur en zette zich in voor Cockerits Dak en Wand BV.
Dick Chargois was spoorwegliefhebber, zo was hij als machinist verbonden aan de toeristische spoorlijn Hoorn-Medemblik. Voorts realiseerde hij het Openbaar Vervoer & Speelgoedmuseum Doetinchem en organiseerde evenementen, zoals ‘Doetinchem in Stoom'. Als voorzitter zorgde hij voor wisselende tentoonstellingen en uitbreidingen om openbaar vervoer in de breedte te kunnen tonen. De grote uitbreiding die hij voor ogen had, kon niet worden gerealiseerd door het ontbreken van ondersteuningen en er werd besloten te verhuizen naar Doesburg.
Samen met Wim Dieleman zette hij zich met tomeloze inzet in om de SaZa Topsporthal Doetinchem te kunnen realiseren. Een sporthal die voldeed aan de normen om topvolleybal in de hoogte (internationale) klasse te kunnen spelen. De realisatie ging niet over rozen. Doetinchem kan nu bogen op een geweldige topsporthal.
Als bestuurder was Dick Chargois betrokken bij verschillende organisaties en vereniging, waaronder de Vereniging Industrie, Groothandel en Dienstverlening (IG&D) van 2002 tot 2010, waar hij Nico van Straten op volgde. Gedurende zijn zittingsperiode wist hij een groot aantal bedrijven aan IG&D te verbinden. Belangenbehartiging stond hoog in het vaandel. Initiatieven zoals de structuur van de vereniging, activiteitenfonds en inrichten van het projectbureau waren opmerkelijk. Tot het laatst toe was hij nog betrokken bij de commissie infrastructuur & ruimtelijke ordering. Ook de Stichting Beheerfonds Bedrijventerrein Wijnbergen en A18 Bedrijvenpark werden door hem met opmerkelijke inzet geleid en ondersteund.
Een bijzondere Doetinchem die niet schuwde door te zetten en hobbels niet uit de weg ging. Dick Chargois werd door inzet en betrokkenheid benoemd als Ridder in de Orde van Oranje Nassau.