Ans de Wit uit Doetinchem heeft een kinderboek geschreven. Foto: Roel Kleinpenning
Ans de Wit uit Doetinchem heeft een kinderboek geschreven. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Glip en de speurtocht naar vaders viool

Doetinchem – Het tweede kinderboek van de hand van Ans de Wit (75) uit Doetinchem gaat over strijkstok Glip die op zoek gaat naar de viool van de vader van Jannes. Vader speelt vooral voor het slapengaan muziek voor Jannes. De boekpresentatie van ‘Glip en de speurtocht naar vaders viool’ is op 2 oktober.

Door Carla van der Meer

“Op een dag pakt Jannes de viool uit de muziekkoffer en Glip de strijkstok blijft alleen achter”, vertelt De Wit. “Wat nu? Glip besluit om op zoek te gaan naar vaders viool. Tijdens zijn speurtocht beleeft Glip allerlei avonturen. Hij heeft honger naar noten en dat wordt herrie omdat hij gaat dwars door alle muziekstukken heen gaat. De pauken worden daar boos om.” 

Soort levend wezen
De Wit is op het idee voor dit verhaal gekomen tijdens een klassiek koffieconcert en paar jaar geleden. “Dat was een concert met een cello, piano en viool”, vertelt ze. “De belichting in de zaal van Amphion viel op de strijkstok van de cello en die wierp een schaduw op de poot van de vleugel. Toen zag ik dat de strijkstok niet alleen recht heen en weer gaat, maar ook meerdere bewegingen naar boven en beneden maakt. De schaduw werd een soort levend wezen. Zo is Glip ontstaan.”
De Wit is in haar werkzame leven 44 jaar lang juf geweest op een basisschool in Braamt, waarvan het grootste deel kleuterjuf. “Toen ik met mijn opleiding bezig was, kregen we opdrachten waarbij we zelf verhalen moesten maken”, laat ze weten. “De verhalen werden verteld aan de kleuters. Ik heb het altijd leuk gevonden om met kleuters te werken. Toen de kleuterschool en lagere school samen basisschool werden, heb ik ook nog les gegeven aan groepen 5 en 6, maar de kleuters waren mijn leven. Ze zijn nog zo onbevangen en eerlijk en ze kunnen nog zo heerlijk meegaan in verhalen. Kleuters hebben zo’n rijke fantasie. Ik geloof dat ik zelf ook nog een beetje het intense van een kind heb.”
Het eerste kinderboek van De Wit, ‘Klein Kasteel’, heeft ze geschreven omdat ze de tekeningen van haar tekenmaatje Marijke Zeebregts zo leuk vond. Het boek gaat over de belevenissen van een ondernemend meisje en haar hond en andere dieren op een zonnige dinsdag in augustus. “We kennen elkaar van het activiteitencentrum”, zegt De Wit. “Ze vroeg of ik een verhaal wilde maken bij haar tekeningen.” Het geld dat ze overhielden hebben ze gedoneerd aan een stichting voor de nood van gezinnen in Sri Lanka.
“Marijke tekent veel, ze gaat maar door”, zegt De Wit. “Op een gegeven moment vroeg ze me: ‘Heb je geen verhaal waar ik tekeningen bij kan maken?’ Het verhaal van Glip lag te wachten in een la.” Al eerder heeft De Wit het boek ‘Mijn schoenen gaan zo snel’ geschreven over hoe ze ertoe gekomen is om kleuterleidster te worden. Ook heeft ze verhalen voor volwassenen geschreven.

Vioolbouwer
Tijdens de boekpresentatie laat vioolbouwer Kees Kleistra een film zien over hoe een viool gemaakt wordt. De Wit kent Kleistra ook van het activiteitencentrum. "Bij het bouwen van een viool komt veel meer kijken dan dat je zo denkt", zegt ze. Iedereen die belangstelling heeft, is welkom. De toegang is gratis. Het boek 'Glip en de speurtocht naar vaders viool' is tijdens de presentatie te koop en kost 9,95 euro. Het is bedoeld voor kinderen van 3 tot 10 jaar om voor te lezen of om zelf te lezen. De opbrengst is voor het activiteitencentrum De Boerderij.
De boekpresentatie is op zaterdag 2 oktober van 10.00 tot 13.00 uur in activiteitencentrum De Boerderij aan de Meeneweg 4 in Zelhem.