Jan Pieter de Wilde, commercieel directeur (links) en Paul Bombeld, waterstofinnovatiemanager bij Kuster Energy bij het stadion van De Graafschap. Foto: PR
Jan Pieter de Wilde, commercieel directeur (links) en Paul Bombeld, waterstofinnovatiemanager bij Kuster Energy bij het stadion van De Graafschap. Foto: PR

‘Is waterstof ook iets voor mij?’

Doetinchem – Over toepassingen van waterstof als duurzame brandstof wordt steeds meer gesproken, maar wat is waterstof nu precies en wat kun je ermee? Antwoorden daarop zijn te vinden tijdens de Achterhoekse Waterstofdagen op 8 en 9 oktober bij het voetbalstadion van De Graafschap in Doetinchem. 

Door Carla van der Meer

Tijdens de Achterhoekse Waterstofdagen vertellen diverse sprekers over de opkomende rol van waterstof als duurzame brandstof. Gert-Jan Rap van Clean Vehicle Technology komt vertellen over de techniek achter waterstofvoertuigen. Elbert Huijzer van Alliander informeert de bezoekers over het regionale waterstofnetwerk van de toekomst. En waterstof innovatiemanager Paul Bombeld weet alles over waterstof binnen de mobiliteit. 

'Aaibaar' maken
"Tijdens deze dagen willen we het product waterstof ‘aaibaar' maken”, zegt Bombeld. "We laten zien dat er verschillende mogelijkheden zijn. Niet alleen op het gebied van mobiliteit, maar ook om een huis te verwarmen met een waterstofketel. Behalve auto's en bussen zijn er ook al drones en bakfietsen op waterstof.”
"Er is nog heel veel onbekend in de Achterhoek”, vertelt Jan Pieter de Wilde, commercieel directeur Kuster Energy. "Er zijn al wel mensen met een waterstofauto, maar die moeten nog buiten de regio tanken. Eind van het jaar openen we het eerste waterstofstation bij Kuster Energy aan de Braamtseweg in Doetinchem.”
Het is nu tijd om mensen kennis te laten maken met waterstof, vinden Bombeld en De Wilde. "Vragen als ‘wat gaat waterstof voor rol innemen?' komen aan de orde”, laat De Wilde weten. "Waterstof kan een goede vervanger zijn voor gas. Voor grote bedrijven kan waterstof de redding zijn. We schatten dat zwaar vervoer en openbaar vervoer over zal gaan naar waterstof. Vanaf 2025 is de eis dat bij de aanschaf van nieuw materieel gekeken wordt naar een duurzame brandstof. Dat kan dus waterstof zijn. Maar er zijn meer vormen van duurzame energie. Mensen kunnen kijken wat het beste bij hen past."
”We zitten in een transitie en het gaat niet van vandaag op morgen”, zegt Bombeld. "Als we in 2030 energieneutraal willen zijn, dan zullen we nu stappen moeten zetten.” De Achterhoekse Waterstofdagen op 8 en 9 oktober worden mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland.
Reserveren via www.waterstofindeachterhoek.nl.