Voorbeeld van een zonnepark. Foto: PR

Voorbeeld van een zonnepark. Foto: PR

Plan van
Zonnepark Wehl in
volgende fase

WEHL - Zo’n vijftien bezoekers zijn aan het begin van de informatieavond op donderdag 16 september in het Raadhuis te Wehl aanwezig voor een persoonlijk gesprek. Aan de thematafels zitten behalve gesprekspartners van projectontwikkelaar Solar Provider Group (SPG) ook een vertegenwoordiger van de gemeente. Het onderwerp van gesprek is het plan een zonnepark aan te leggen op een landbouwperceel aan de Doetinchemseweg ten noorden van het A18 Bedrijvenpark. 

Door Bert Vinkenborg 

De groep waar SPG onderdeel van is, opereert sinds vier jaar in Nederland vanuit een eigen kantoor en heeft vestigingen in andere EU-landen en elders in de wereld. Het hoofdkantoor heeft zijn zetel in Canada. Men noemt zich een wereldspeler en een mondiale groep.

Thematafels
Aron Vink, projectontwikkelaar van SPG, zit samen met lid van de dorpsraad Jan Lodders bij de ingang van Raadhuis om bezoekers op te vangen, te woord te staan of naar een van de thematafels te dirigeren die aan het begin van de avond echter allemaal al bezet zijn.
George Overbeke, projectleider, zit aan een van de thematafels en praat met geïnteresseerden.

Getallen
Het project in een paar kengetallen. Het totale oppervlak bedraagt drie hectare, waarvan twee voor het zonnepark en één voor de landschappelijke inpassing. Het plan is rond de 7.000 panelen te plaatsen met een opbrengst van 2,3 Gwh (Gigawatt/uur), wat goed is voor 660 huishoudens.

Het plan is
rond de 7.000
panelen te
plaatsen met
een opbrengst
goed voor
660
huishoudens


De grond wordt niet gekocht, maar geleaset voor een periode van 25 jaar. Die termijn hangt samen met de duur van de omgevingsvergunning.
Technisch zouden de panelen langer mee kunnen, hoewel de opbrengst na langere tijd wel zal teruglopen.

Voordelen
Wat zijn de voordelen van een zonnepark op van oorsprong agrarische grond? Volgens SPG zijn dat voor de grondeigenaar vooral het behoud van eigendom en een constante opbrengst die onafhankelijk is van de weersomstandigheden; kortom geen zorgen meer.
Na de termijn van het zonnepark kan het perceel weer worden gebruikt voor het produceren van voedsel.

Milieuvriendelijke energie
Voor de maatschappij telt vooral de milieuvriendelijke opwekking van energie. Overbeke: “Als het park eenmaal gerealiseerd is, kan de natuur weer zijn gang gaan.”
Negatieve invloed op de natuur, de dieren- en plantenwereld vreest de projectontwikkelaar niet. Er worden in ieder geval geen pesticiden gebruikt en er is geen verstoring meer van de ondergrond door zwaar materieel als het park er eenmaal staat.
Een belangrijk uitgangspunt is het behouden van de karakteristieke eigenschappen van het landschap. Daartoe behoort ook het aanplanten van houtsingels en inheemse soorten om en tussen de panelen.

Angst
Angst dat de energie wegens overbelasting niet aan het net kan worden geleverd heeft SPG niet. Overbeke: “Netbeheerder Liander heeft ons al een aansluiting gegeven voor een bepaald maximum van energie die we aan het net mogen leveren.”

Hobbels
Waarom bouwt SPG geen parken op andere plekken? Aron Vink: “Zonneparken kunnen op verschillende plekken worden gerealiseerd zoals op water, op daken of stortplaatsen. Wij zijn vooralsnog met zonneparken bezig die op de grond staan waaronder ook een op een oude vuilstort.”
Voordat het park gerealiseerd is en in bedrijf kan worden gesteld, moeten nog verschillende fasen worden doorlopen en hobbels genomen.

Buren
Vertraging zou kunnen ontstaan wanneer belanghebbenden bezwaar maken. Enkele buren hebben kritisch gereageerd.
Sinds april 2021 is er contact met de omwonenden. Hun eerste reacties, vooral qua uitzicht, zijn al in de plannen verwerkt. Maar voor hen is er ook een pluspunt. Omwonenden kunnen ook financieel profiteren van dit initiatief.

Realisatie eind 2023
Vink toont zich optimistisch. “Als alles gaat zoals gepland en er geen grote tegenslagen zijn dan kan het park eind 2023 in bedrijf worden gesteld. Qua proces zitten we nu nog in een vroeg stadium. Er moeten nog diverse fasen worden doorgelopen. We staan nog aan het begin.”
De gemeente toetst de plannen aan het opgestelde beleidskader. Voorlopig lijkt het daarbinnen te passen.