Roeiers meren aan bij het Anker. Foto: PR

Roeiers meren aan bij het Anker. Foto: PR

Midweekse roeitocht van
De Ank en Het Anker

Doetinchem - Op verzoek van de Koninklijke Nederlandse Roeibond werd onlangs op de Oude IJssel de landelijke midweektoertocht voor roeiers gehouden door Roeivereniging de Ank in Doetinchem en Roei-en Kanovereniging Het Anker in Ulft. Zeven roeiverenigingen uit het land met in totaal 20 roeiers meldden zich voor een dag op het prachtige roeiwater in de Achterhoek. 

De gastroeiers vertrokken in de ochtend vanuit Doetinchem, met door de Ank beschikbaar gestelde roeiboten, stroomopwaarts circa 12 kilometer richting Ulft. De Oude IJssel meandert mooi en stroomt rustig door de Achterhoek en biedt daarmee fantastisch roeiwater. Na ongeveer vijf kilometer kwamen ze bij sluis de Pol in Gaanderen alwaar ze geschut moesten worden. Aan de Ulftse kant van de sluis ligt een vlot waar gewisseld of gepicknickt kon worden. De tocht werd voorgezet via Terborg en Etten en de voormalige ijzergieterij DRU naar Roei- en kanovereniging Het Anker tussen de stuw en de brug in Ulft.
Bij het vlot van Het Anker werden de boten met zorg vastgelegd en de gasten ontvangen in de kantine dat de vereniging deelt met visvereniging De Brasem.
Na de lunch werd de wandeling onder leiding van gids Peter van Toor ingezet richting het DRU Industriepark met een rondleiding over het terrein. In het Ketelhuis werd de film uit 1948 'Symphonie van vuur en ijzer' vertoond, waarin het verhaal wordt verteld van de gang van oer naar gietijzeren producten. De roeiers waren onder de indruk van het verhaal en het mooie DRU industriepark. De dag werd met 25 roeikilometers in de benen afgesloten op het terras van Roeivereniging De Ank in Doetinchem. Het was een zeer geslaagde dag, de Achterhoek heeft zich met het prachtige roeiwater van zijn mooiste kant laten zien.


www.rkvhetanker.nl