Jos Tiemessen en Hans Donderwinkel wisselen van de wacht op het secretariaat van de IG&D. Foto: Roel Kleinpenning
Jos Tiemessen en Hans Donderwinkel wisselen van de wacht op het secretariaat van de IG&D. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Wisseling van de wacht op de Walmolen

Algemeen

DOETINCHEM – De walmolen is sinds 2013 de thuisbasis van IG & D, voluit de Vereniging Industrie, Groothandel en Dienstverlening. Voordien was dat onder de vlag van de stichting Doetinchem ’70 ook een aantal jaren het geval. Tot 1 oktober is Hans Donderwinkel (73) nog uitvoerend secretaris. Hij kijkt dan terug op een staat van dienst van 42 jaar, achtereenvolgens bij Doetinchem ’70 en IG & D. 

Door Bert Vinkenborg

Een bijzondere loopbaan waar Donderwinkel veel over kan vertellen. “Ik begon in 1979 als directie-assistent bij Doetinchem ’70, een in 1966 opgerichte stichting met als doelstelling promotieorgaan van Doetinchem en het behartigen van de belangen van de industrie, middenstand en een heel scala van beroepsgroepen. In 1993 was daar de slijtage een beetje op gekomen en werd besloten te stoppen en de al bestaande Commissie Industrie, Groothandel en industrie om te zetten in een nieuwe vereniging. Men vroeg mij of ik als ondersteunend secretaris wilde aanblijven en dat heb ik gedaan.” De doelstellingen van het oude D’70, belangenbehartiging van de leden en het organiseren van netwerkbijeenkomsten, bleven ook.
Een volgend moment om te besluiten wel of niet door te gaan kwam toen hij 65 jaar werd. Met pensioen gaan of blijven? Donderwinkel: “Men vroeg mij nadrukkelijk aan te blijven. Ik vond het werk leuk dus bleef ik.”

Fax

In de 42 jaar die nu bijna achter hem liggen heeft hij veel zien veranderen. De verandering van de analoge naar de digitale wereld. De komst van een fax in de jaren ’80 was een hele gebeurtenis. Nu gaat bijna alles per smartphone. Hij heeft er geen moete mee gehad, maar met de huidige social media heeft hij minder affiniteit. Twee van de wapenfeiten in zijn carrière? “Het opzetten van het parkmanagement voor het bedrijventerrein Wijnbergen in 2003. Nu zijn alle bedrijventerreinen zo georganiseerd. Fantastisch was het toen we ons in 2013 opnieuw in de Walmolen konden vestigen”.
Een goede samenwerking met de gemeente Doetinchem is belangrijk voor de Doetinchemse economie.
Donderwinkel is niet van plan achter de geraniums te gaan zitten. Zijn hobby sinds 1983 is die van vrijwillig molenaar, maar niet op de Doetinchemse Walmolen.
De komende man is Jos Tiemessen (62) die al een rijke carrière achter zich heeft. Zo was hij onder meer 12 jaar Algemeen Manager van de Vereniging Betaald Voetbal De Graafschap en 10 jaar Centrummanager van de binnenstad.

Achter de schermen

De rode draad door zijn loopbaan was steeds organiseren en managen. “Het mooie van deze functie bij IG & D is dat die een beetje achter de schermen is. Qua instelling heb ik veel overeenkomsten met Hans Donderwinkel. In mijn vorige functies zie ik ook veel parallellen met de nieuwe en dat komt nu mooi van pas. Ik zie mijn nieuwe rol als het tot stand brengen van samenwerking met en tussen anderen.”
Welke doelstellingen heeft Tiemessen? “Bedrijven attenderen op IG&D Bedrijvig Doetinchem, de gezamenlijke belangenbehartiging alsmede de netwerk mogelijkheden. Een van mijn doelstellingen voor de toekomst is 270 à 280 leden. Verder streef ik naar nog meer synergie tussen de binnenstad organisatie en IG&D. en wellicht een samenbundeling zoals destijds Doetinchem’70.
Tiemessen noemt als zijn belangrijkste eigenschap “Ik wil winnen, dat heb ik vanuit de sport meegekregen.”


igddoetinchem.nl