Yara (3) zit op de nieuwe bank met een bak popcorn. Foto: Roel Kleinpenning

Yara (3) zit op de nieuwe bank met een bak popcorn. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

‘Buurttuin zorgt voor mooie ontmoetingen’

Algemeen

DOETINCHEM - Wie het laatste jaar door de IJsselstraat kwam, heeft de buurttuin zien groeien. “Tijdens een voorlichtingsbijeenkomst die de gemeente hield in verband met de bouw van supermarkt Lidl aan de IJsselstraat, werd voor de eerste keer het idee van een buurttuin geopperd,” vertelt Gerrie Kuipers. 

Door Hans Hissink

Zij woont aan de IJsselstraat en maakt onderdeel uit van de stichting Buurttuin Ketelhuis. “Samen met bewoners van het Estinea wooncomplex is de tuin uiteindelijk gerealiseerd,” vult Marco van Lochem aan, hij is woonbegeleider bij Estinea.
Tijdens de burendag in 2019 hebben zich een aantal vrijwilligers gemeld die wilden helpen met de tuin. “Daarna is de eerste tekening gemaakt door een landschapsarchitect van de gemeente, waarin al onze wensen zijn meegenomen”, aldus Gerrie. Vervolgens kon er een begin gemaakt worden met de tuin. “Eerst moesten stenen en puin opgeruimd worden. Daarbij hebben we veel hulp gehad van de gemeente. Vorig jaar in de winter was het basisontwerp klaar en zijn de meeste planten de grond ingegaan,” legt Marco uit.
Bart Kramer woont vanaf het begin in 2018 in het Estinea wooncomplex aan de IJsselstraat. “Ik hoefde niet lang na te denken en heb me gelijk aangemeld als vrijwilliger. Heel leuk om mee te helpen aan de tuin. Ik heb het insectenhotel helpen ontwerpen, help mee bij het onderhoud van de tuin en ik heb een moestuinbak in de tuin staan.”

Samen bezig zijn
Lieke is vrijwilligster bij de buurttuin en was met haar 3-jarige dochtertje Yara bij de opening. “Het is ontzettend leuk om samen in de tuin bezig te zijn. Zo zie je je buren nog eens wat vaker.” Yara was als vlinder geschminckt en is trots op haar moestuinbak in de buurttuin, waarin de mini komkommers en aardbeienplantjes het heel goed doen.
Het Oranje Fonds heeft in het kader van de Buurtdag een picknicktafel geschonken. Supermarkt Lidl heeft ook een steentje bijgedragen en heeft een elektrische waterpomp aangeboden waarmee de tuin besproeid wordt. Ook de gemeente Doetinchem heeft flink geïnvesteerd in de tuin. Naast hulp bij het gereed maken van de grond, heeft zij voor een aantal grote keien gezorgd waar op gezeten kan worden.

Blij
Iedereen die in en rondom de IJsselstraat woont, is verrast over hoe de buurttuin in korte tijd is gerealiseerd. “In korte tijd is de tuin heel mooi geworden. Ieder seizoen bloeit er wel iets. Tulpen, klaprozen, noem maar op. Het komt vaak voor dat wandelende mensen even rust nemen in de tuin. Zelfs de fysiotherapie praktijk in het voormalig ketelhuis gebruikt de tuin om er zwangerschapsgymnastiek te geven. Dat geeft wel aan welk nut de tuin heeft.”
Marco van Lochem is, net zoals de buurtbewoners, ontzettend blij met de tuin. “Het is een mooie buurttuin geworden, die we samen onderhouden. Dit zorgt voor mooie ontmoetingen tussen mensen met en zonder beperking. En er ontstaat een mooie integratie tussen jong en oud. Daarnaast is de tuin ook wel een beetje een visitekaartje voor Estinea. ”