Wethouder Henk Bulten met de begroting.

Wethouder Henk Bulten met de begroting.

Bert Vinkenborg

Van beheer naar ontwikkeling

Algemeen

DOETINCHEM - Tijdens zijn toelichting op de begroting 2022 toont wethouder van financiën Henk Bulten zich een tevreden man. Ondanks een turbulent jaar door corona lukte het de ingezette koers te bewaren en betere cijfers te presenteren dan in de voorgaande jaren.

Door Bert Vinkenborg

Enkele kengetallen. Op een begrotingstotaal van 252,8 miljoen euro is 169,7 miljoen van het rijk afkomstig, de rest komt uit lokale heffingen en andere inkomstenbronnen. De begroting is structureel en reëel sluitend. De ontwikkeling van de algemene reserve vertoont een stijgende lijn van bijna 19 miljoen in 2021 naar ruim 34 miljoen in 2025. Voor de inwoners zijn in 2022 een paar andere getallen van belang. De OZB wordt gemiddeld 279,13 euro per huishouden, de rioolheffing 223,44 euro, de afvalstoffenheffing 320,36 euro (voor een meerpersoonshuishouden) en de hondenbelasting 26,16 euro (voor één hond). Met de woonlasten scoort Doetinchem boven het landelijk gemiddelde.
Het jaar 2021 werd overschaduwd door de coronacrisis. Toch kwam de gemeente daar relatief goed doorheen. Bulten: “Het in de benen houden van de maatschappij is ons gelukt. Daarvoor hebben wij geld gekregen, maar het was een megaklus.”
Helemaal zonder zorgen is de wethouder niet. De onzekere factor is het rijk. De rijksbijdrage bedraagt 67 procent van het begrotingstotaal. Hoe hoog die bijdrage is weet de gemeente telkens pas laat. Werd vroeger alleen een bedrag uitgekeerd, nu is dat vaak met een vooraf bepaalde bestemming. De rijksbijdrage blijft bovendien achter bij de stijging van de begroting. Voor de financiële planning van de gemeente een onzekere factor en een bron van zorg.

Woningen

Het alles overheersende thema voor Doetinchem is de gewenste stijging van het aantal inwoners van bijna 59.000 nu naar 70.000 in het jaar 2036. Het aantal van 70.000 is volgens de wethouder niet in beton gegoten maar moet gezien worden als een streefgetal. Ongeacht of het er 70.000 of iets minder worden, de voorzieningen moeten er wel voor aanwezig zijn. Doetinchem is al een aantrekkelijke stad met een centrumfunctie maar mag niet stil blijven staan. Om nieuwe inwoners, bij voorkeur jonge mensen in de leeftijdsgroep van 20 - 40 jaar, aan te trekken zijn verschillende zaken nodig. Met absolute voorrang zijn dat (betaalbare) woningen. Een stijging van ruim 11.000 inwoners betekent dat er ongeveer 5.000 woningen in de komende 15 jaar bij moeten komen. Volgens Bulten zit daarvan al de helft in de planning al moet niet verwacht worden dat die allemaal binnen een paar jaar klaar zijn. Behalve door nieuwbouw kunnen woningen ook gecreëerd worden door herbestemming van bestaande panden. De ‘plintwoningen’ op De Veentjes zijn daar een goed voorbeeld van.
Het woord duurzaamheid komt vaak in deze begroting terug. Als uitbreiding van het inwonersaantal zou betekenen dat een stuk van het nu nog groene buitengebied op de schop zou moeten om plaats te maken voor een nieuwe wijk dan zou dat weinig duurzaam zijn. Volgens Bulten is dat voorlopig nog niet aan de orde.
De grote uitdagingen van de toekomst in een paar woorden: Voldoende geld van het rijk, voorzieningen voor de huidige en nieuwe inwoners en woningen, woningen en nog eens woningen.