Organist Elske te Lindert presenteert haar cd met ‘De acht kleintjes van Bach’ en koraalbewerkingen. Foto: Josée Gruwel

Organist Elske te Lindert presenteert haar cd met ‘De acht kleintjes van Bach’ en koraalbewerkingen. Foto: Josée Gruwel

Josée Gruwel

Elske zet ‘Acht kleintjes van Bach’ op cd

Algemeen

DOETINCHEM – Stadsorganist Elske te Lindert maakte de eerste cd waarop het Flentrop orgel in de Doetinchemse Catharinakerk in al haar facetten te horen is. Ze speelt muziek die van Johann Sebastian Bach is en muziek die van hem kan zijn.

Door Josée Gruwel

Elske te Lindert bespeelt sinds haar aanstelling als cantor/organist van de Catharinakerk, acht jaar geleden, het eerste echt grote orgel van Dirk Andries Flentrop. Dit orgel is in 1952 gebouwd, in een bedrijf met kennis van eeuwenlange, ambachtelijke orgelbouw. Volgens de bouwer is het een instrument met een eigen persoonlijkheid, volledig toegesneden op de ruimte waarin het is opgesteld, met een muzikale zeggingskracht die blijvend aanspreekt. Inmiddels is dit Flentrop orgel een rijksmonument. Te Lindert: “Het is een prachtig, groot en stoer instrument. Ik voel me er ontzettend op thuis. Het geeft stevige, heldere klanken, is dan duidelijk aanwezig, maar het kan ook heel mooi intiem en zacht klinken.”
Met het orgel was er tot nu toe nog nooit een cd opgenomen. “Dat is het belangrijkste motief om er één te maken, een cd bedoeld voor de vaste bezoekers van de kerk, inwoners van Doetinchem en de regio, en voor toeristen.”
Een ander motief is dat Te Lindert op 20 februari 2018 door het gemeentebestuur van Doetinchem de functie van stadsorganist kreeg en ze als zodanig van zich wil laten horen. Ze nam hiervoor zelf het initiatief, want ondanks dat wethouder Maureen Sluiter bij de benoeming van Te Lindert tot stadsorganist het orgel een parel van de stad noemde en vond dat die parel veel bespeeld moet worden - zeker bij speciale feesten en ontvangsten - bleef het van gemeentezijde stil qua initiatiefneming en lijkt de titel stadsorganist tot nu toe een eretitel.

Muziekkeuze

De muziekkeuze voor de cd was niet moeilijk. Tijdens haar studietijd op het conservatorium specialiseerde Te Lindert zich al in Johann Sebastian Bach. Ze deed over de componist haar masterstudie. “Als organist voelde ik me heel erg verbonden met deze muziek die eindeloos veel mogelijkheden biedt. Muziek van Bach verveelt nooit, want zijn muziekwerken zijn als ingenieuze bouwwerken. De kunst bij het orgelspelen is bijvoorbeeld om als er vier stemmen door elkaar heen klinken die alle vier heel doorzichtig te laten blijven. Om daarmee heel bewust bezig te zijn, daar hou ik van.”
Voor de cd heeft de organist voor de ‘Acht kleintjes van Bach’ gekozen. “De acht kleine preludes en fuga’s zijn heel toegankelijk en zo divers dat ik er alle ‘uiteinden’ van het orgel in kan laten horen.”
Lang werd gedacht dat deze meesterwerkjes door Johann Sebastian Bach zelf gecomponeerd zijn. Ze hebben zelfs een BWV-nummer gekregen (BWV 553-560). Tegenwoordig wordt wel gedacht dat leerlingen of een zoon van Bach de preludes en fuga’s schreven. Veel deskundigen noemen de naam van Johann Tobias Krebs, maar ook dat is niet zeker, aldus Wikipedia.
Naast de ‘Acht kleine Praeludien und Fugen’ staan er op de cd diverse koraalbewerkingen. Wie ernaar luistert, wordt ondergedompeld in de wondere wereld van een orgel dat door geniaal spel floreert en haar klankrijkdom in alle facetten toont.

Presentatie

De cd-presentatie is op zondag 10 oktober, om 11.45 uur (inloop vanaf 11.15 uur, na de kerkdienst van 10.00 uur). De toegang is gratis. De cd is er te verkrijgen voor 15 euro. Daarna blijft hij in de kerk te koop, kan besteld worden via de site van de Stichting Cantate (cantatedoetinchem.nl) of via etelindert@icloud.com.