Bert Dijkstra en Vivian Ronden ten voeten uit. Eigen foto

Bert Dijkstra en Vivian Ronden ten voeten uit. Eigen foto

PR

Bert & Vief’s Google Translate Hits

Algemeen

DOETINCHEM - Nederlandstalige muzieknummers letterlijk in het Engels vertaald en andersom via Google Translate. Het album heet dan ook heel toepasselijk ‘Bert & Vief’s Google Translate Hits’. “We zijn beiden niet muzikaal, maar hebben wel deze plaat gemaakt.”

Door Hans Hissink

Geboren en getogen Doetinchemse Vivian Ronden woont al lange tijd in Amsterdam met haar partner Bert Dijkstra. Samen hebben zij een creatief productiehuis en ontwerpen onder andere platenhoezen voor verschillende bands en artiesten. Dat is de enige binding die zij met muziek hebben. Waarom dan toch dit album?

Comfortzone

“Ieder jaar bedenken we een project dat niet in onze comfortzone zit, waarbij we wel kijken waar het schip strand én waarvan we kunnen leren. In het verleden hebben we onder meer boeken gemaakt, tentoonstellingen georganiseerd, een kunstlabel opgericht en drie jaar een talkshow gehad. Het heeft niets met ons werk te maken, maar wel met creativiteit. Dat is in dit geval ook zo,” vertelt Bert.
Het idee voor dit album ontstond tijdens een rondreis door Amerika. “We kunnen geen liedjes schrijven. Waarom pakken we dan geen Nederlandse nummers die we door Google Translate halen waardoor je de meest vreemde vertalingen krijgt. Daarnaast hadden we bedacht dat we zes nummers van het Nederlands naar het Engels wilden vertalen en zes nummers van het Engels naar het Nederlands. Vandaar ook ‘kant A’ en side B’ op de plaat. En het zou leuk zijn dat de originele artiesten als een soort gastrolletje meedoen in hun eigen nummer,” legt Vivian uit.
De muziek moest in ieder geval niet een cover van het origineel worden. “We hebben aan de hand van onze eigen muziekcollectie met knippen en plakken demootjes gemaakt. Het mooie daaraan is dat wij als niet-muzikanten keuzes maakten die muzikanten nooit zouden maken. We zouden bijvoorbeeld een stukje van een gitaarloopje van David Bowie achter een nummer van Fleetwood Mac kunnen plakken.”
Op het album staan bekende nummers zoals Rollercoaster van Danny Vera en Calm after the Storm van The Common Linnets, maar ook nummers van Luv’, Normaal, Loïs Lane, Frank Boeijen, Golden Earring en zelfs Henk Wijngaard. Sommige nummers zijn onherkenbaar veranderd. “Danny Vera herkende zijn eigen liedje niet. Dat was hetzelfde bij JB Meijers die het album gemixt heeft. Hij had niet door dat hij naar zijn eigen nummer ‘Calm after the Storm’ zat te luisteren. Normaal een rustig voortkabbelend liedje, maar nu is het een soort punknummer geworden.”

Ontdekkingstocht

Vivian vat de productie van het album mooi samen. “We hebben een soort collage gemaakt van de ideeën in ons hoofd, daarover heen hebben we de teksten uit Google Translate gezongen. Op basis van die ideeën maakten we een soort ontdekkingstocht naar de muziek, geholpen door onze producer Bart van der Elst, keyboard speler én gitarist van Indian Askin. Een aantal van de originele artiesten, waaronder Barry Hay, Lois Lane en Hans Vandenburg van Gruppo Sportivo, doet mee op onze versie van hun eigen nummer.”
Het album is te beluisteren op Spotify en te koop via de website van Bert en Vivian. Een trailer van het album met beeld is te zien op Youtube. Bij het fysieke exemplaar worden tevens enkele gadgets meegeleverd.


www.bertenvief.nl