Online cursus: omgaan met mensen met dementie

ACHTERHOEK - Dementie is een ziekte met grote gevolgen. Niet alleen voor de mensen die de ziekte treft, maar ook voor de mensen in de directe omgeving. Men ziet iemand geleidelijk veranderen en steeds afhankelijker worden. Gebleken is dat deskundige informatie over de ziekte naastbetrokkenen helpt om regie te houden en het eigen leven zo goed mogelijk voort te zetten.

De cursus ‘Omgaan met mensen met dementie' biedt in vier middagen veel informatie over de ziekte en het verloop daarvan, gelegenheid tot het delen van ervaringen en praktische tips om met de situatie om te gaan. Er is tijdens iedere bijeenkomst ruimte voor vragen. De cursus is bedoeld voor partners, familieleden en naastbetrokkenen van mensen met dementie die nog zelfstandig thuis wonen. Uiteraard is deze cursus ook bedoeld voor naasten die zelf buiten de Achterhoek wonen. Deelname is gratis.
De cursus wordt gegeven door twee ervaren begeleiders bij dementie, Liesbeth van Esch en Irene Wikkerink. Het gaat om vier online bijeenkomsten van 15.30 tot 17.00 uur op de volgende data: 5 oktober, 12 oktober, 2 november en 9 november. Het uitgangspunt is dat deelnemers alle vier de bijeenkomsten bijwonen. Voor meer informatie en aanmelden: info@netwerkouderenachterhoek.nl; 06-13406800.
Bijeenkomst 1: Wat is dementie? Men krijgt uitleg over de werking van gezonde hersenen versus beschadigde hersenen.
Bijeenkomst 2: Gedragsverandering. In deze bijeenkomst wordt duidelijk hoe gedragsverandering bij mensen met dementie ontstaat en wat deze veranderingen betekenen voor het dagelijkse leven.
Bijeenkomst 3: Omgaan met gedrag en contact maken. Aan de hand van praktijkvoorbeelden worden verschillende manieren van contact maken besproken.
Bijeenkomst 4: Ondersteuning voor de mantelzorger/naaste. Er is aandacht voor mantelzorgergers/naasten van iemand met dementie. Hoe wordt de ondersteuning van een naaste met dementie zo goed mogelijk volgehouden?