Doetinchem lift mee op fietsonderzoek

DOETINCHEM - De Fietsersbond Doetinchem wil graag meer reacties krijgen over Doetinchem als fietsstad. "Momenteel wordt er door de landelijke organisatie van de Fietsersbond een enquête uitgezet", weet Hans Legebeke. "Het zou heel mooi zijn als er meer Doetinchemmers hun mening geven over de de fietsvoorzieningen in deze stad."

Welke gemeente verdient de prestigieuze titel Fietsstad 2022? Om die vraag te beantwoorden zoekt de Fietsersbond naar fietsende juryleden in heel Nederland. Jureren kan direct via de website tot 31 oktober. Juryleden maken bovendien kans op een nieuwe Gazelle Bloom fiets ter waarde van 2.499 euro.

Veiligheid
Waar in 2020 Veenendaal met de hoofdprijs aan de haal ging, is alles weer mogelijk voor de verkiezing van 2022. Welke gemeente heeft grote stappen gezet in fietsveiligheid, aanleg van goede fietsroutes en fietsgeluk? Elke fietser mag zich vanaf nu uitspreken in een nieuwe editie van het grootste fietsonderzoek van Nederland.
Fietsersbond-directeur Esther van Garderen: "Voor de Fietsstad 2022 zoeken we een echte vakjury: alle fietsers in Nederland. Want de beste expert om te beoordelen of jouw gemeente fietsvriendelijk is, dat ben jij als fietser zelf! Of je nu een bagagedragerstudent, een oudere recreant, een bakfietsouder of een forens bent. We zijn allemaal ervaringsdeskundige. Elke gemeente telt daarbij.”
De fietsende juryleden mogen hun licht laten schijnen over functionele zaken als ruimte op fietspaden, afstelling van verkeerslichten en kwaliteit van asfalt. Het innerlijke jurylid wordt daarbij niet vergeten, want het veel subjectievere ‘fietsplezier' en ‘fietsbeleving' komen ook aan bod.

Energieweg
In Doetinchem kwam recent de rotonde aan de Energieweg in het nieuws, niet voor het eerst. Op deze locatie gebeuren regelmatig ongelukken bij de afslag naar bedrijventerrein De Huet, met zowel fietsers als scooters. Wethouder Rens Steintjes gaf in juni aan een onderzoek te starten naar de oorzaken. "Waarom zijn er zoveel ongelukken, terwijl het een overzichtelijke rotonde is?"


fietsstad.nl