Andacht met muziek van Sweelinck

DOETINCHEM - Op zaterdag 16 oktober om 17.00 uur is er een Andacht in de Catharinakerk waarin muziek van J.P. Sweelinck centraal staat. 

In de drukte van het bestaan een moment van aandacht en rust, mooie muziek en inspirerende teksten. Op 16 oktober van dit jaar is het precies 400 jaar geleden dat Jan Pieterszoon Sweelinck overleden is. 

Sweelinck was een Nederlandse componist die heel belangrijk is geweest voor de ontwikkeling van de renaissance-muziek naar de barok-muziek.
Via Scheidemann, Reincken en Buxtehude had Sweelinck rechtstreeks invloed op de ontwikkeling van Johann Sebastian Bach. Zo’n belangrijke naam in de muziekgeschiedenis, met invloed op grote componisten die na hem kwamen, en dan van Nederlandse bodem (geboren in Deventer).
Ook in Venezia had hij grote invloed, en zo komen we ook bij namen als Corelli en Vivaldi. Prachtig dat ons kleine land in die muziekontwikkeling zo’n belangrijke rol heeft gespeeld in de persoon van Sweelinck.
Daarom staat J.P. Sweelinck in de Andacht van 16 oktober centraal en zullen er ook vocale en instrumentale werken te horen zijn van zijn ‘navolgelingen’.
De muziek wordt verzorgd door het Deventer Vocaal Ensemble onder leiding van Elske te Lindert die naast het grote orgel ook het kistorgel bespeelt. Henk Makkinga spreekt de teksten uit. Het geheel duurt drie kwartier. De kerk is open vanaf 16.45 uur. De toegang is gratis, een gift bij de uitgang wordt zeer gewaardeerd.


www.pg-doetinchem.nl