Henk Dijk voelt zich als een vis in het water als manager van De Stadswal. Foto: Josée Gruwel.
Henk Dijk voelt zich als een vis in het water als manager van De Stadswal. Foto: Josée Gruwel. Josée Gruwel

‘De Stadswal als niche in de Doetinchemse samenleving’

XInterviews & Achtergrond

DOETINCHEM – In de De Stadswal worden plannen uitgerold en vormgegeven. Manager Henk Dijk: “We willen de niche in de Doetinchemse samenleving zijn en gaan voor culturele, maatschappelijke, religieuze en commerciële activiteiten.”

Door Josée Gruwel

Nadat op 16 oktober 2019 Wim Annen uit Hoogeveen het rijksmonument aan de Burgemeester van Nispenstraat 19-21 in Doetinchem kocht, werd er voor circa een miljoen euro in geïnvesteerd. Het gebouw – in 1880 in opdracht van dominee Van Dijk gebouwd en in de volksmond bekend als de baptistenkapel - werd door Annen met lokale ondernemers zo opgeknapt dat historische elementen bewaard bleven.
Annen wilde met de koop en de restauratie het pand behouden voor de gemeenschap. De naam veranderde in De Stadswal, omdat het gebouw op de plek van een oude stadswal staat. Dijk: “Fantastisch om te zien hoe mensen enthousiast waren toen ze het gerestaureerde gebouw een jaar geleden zagen, hoe de energie ging stromen en we daardoor samen plannen kunnen uitrollen en waarmaken.”

Een jaar onderweg
De exploitatie is nu een jaar onderweg. In de Dijkzaal, de foyer en bijbehorende ruimtes werd het afgelopen jaar een start gemaakt met het organiseren van zakelijke bijeenkomsten, lezingen, workshops, vergaderingen, voorstellingen, concerten, trouwerijen en condoleances. Na dit jaar is Henk Dijk tevreden: “Het gebouw ademt weer. Ik noem het Klein Paradiso. Door het karakter van onze ruimtes kunnen we steeds voor een passende sfeer en een persoonlijke aankleding zorgen.”
Om de akoestiek te verbeteren is er het afgelopen jaar in diverse ruimtes vloerbedekking gelegd. Ook zijn er LED schermen aangebracht en is er aan de achterzijde een lift geplaatst.

Formule
“Onze formule is dat we eigentijds en eigenzinnig willen zijn. Voor alle lagen van de bevolking willen we ons op cultureel, maatschappelijk en religieus gebied inzetten. ‘Voor elk wat wils’ is de slogan. We willen het gat in de markt zoeken. Hierbij respecteren we de zondagsrust. Met name op die dag kunnen we kerkelijke activiteiten ontplooien. We zijn geen kerk meer, maar kunnen wel een kerkelijke sfeer bieden.”
De geschiedenis van het gebouw wordt in de visie van het gebruik ervan meegenomen: Pax Intrantibus staat er boven de deuren in de hal van het erfgoed. Wie binnenkomt kan een gedicht meenemen, met daarop hartelijke zinnen als: ‘Welkom in dit huis, hier is een stoel voor wie moe is, hier ben je thuis, hier word je verwacht.’

In de praktijk
Vijf vrijwilligers en een beheerder zorgen voor de dagelijkse gang van zaken. Estrela dos Santos werkt als vrijwilliger in het gebouw. “Toen ik Wim Annen vroeg wat hij met het gebouw wilde, zei hij: “Ik wil dat het voor iedereen bereikbaar is. Dat vond ik zo mooi. In de praktijk is dat nu ook zo. We waren er het afgelopen jaar bijvoorbeeld voor cardiologen van het Slingeland Ziekenhuis en ook voor leden van de Rotary. We verzorgden enkele bruiloften en begrafenissen. Platform Armoede Bestrijding (PAD) vergadert hier. De Stichting Dominee van Dijk is hier ondergebracht. En eens per maand houdt Stichting Present hier ‘Klets & Koek’, waarbij buitenlandse en Nederlandse vrouwen elkaar ontmoeten. Ik kom zelf uit Afrika en weet hoe belangrijk warme ontmoetingen zijn. Ze geven je leven een fundament.” 

Voorstellingen
Het kroonjuweel van Erfgoed de Stadswal is de Dijkzaal, die driehonderd zitplaatsen telt en vernoemd is naar dominee Van Dijk. “Wat de zaal aantrekkelijk maakt is de goede akoestiek en de carrévorm, waardoor iedereen vrij zicht heeft op het podium. We streven ernaar om vooral jonge artiesten een podium te geven.”
Voor het aankomend seizoen staan er een twaalftal voorstellingen gepland. “Die werden door twee partijen geprogrammeerd: ‘In Goede Handen’ en ‘Het Nieuwe Dijkhuis’. Van die laatste naam willen we af, want die wekt verwarring.”
Speelgroep Tanderadei treedt bijvoorbeeld op met ‘Nachtegaal verhalen’, het Pergolesi Ensemble met ‘Stabat Mater’ en Hanneke Evink en Jules Beerda met de ‘Mauthausen liederen’. De eerstvolgende voorstelling is op zaterdag 30 oktober: ‘Bonhoeffer – Wie ben ik?’, waarin de Doetinchemse violiste Roosmarijn Tuenter het oorlogsverhaal van Bonhoeffer gestalte geeft met acteur Kees van der Zwaard.
Het jaarprogramma is te vinden op www.destadswaldoetinchem.nl/agenda.

Verbinding met Vanouds
“Om in de toekomst ons pakket nog completer te maken, gaan we de verbinding aan met restaurant Vanouds uit Doetinchem. We zitten bij elkaar in de buurt en hanteren dezelfde visie: streekgebonden en traditioneel met een moderne twist. Mensen kunnen dan bijvoorbeeld eerst van een ontbijt of diner genieten bij Vanouds en dan bij ons naar een bijeenkomst of voorstelling komen, of in de pauze van een dagbijeenkomst bij Vanouds de lunch gebruiken. Natuurlijk hebben we zelf een horecakaart, maar die beperkt zich tot drankjes en hapjes.” 

Verhuur
In erfgoed De Stadswal bevinden zich ook, op de bovenverdieping en in de kelder, ruimtes die verhuurd kunnen worden. Zo heeft Content Zorg bijvoorbeeld de bovenverdieping gehuurd.
Dijk over de exploitatie van het hele gebouw: “De kosten gaan voor de baat uit. Natuurlijk zijn er ook wensen: nu is het gebouw particulier eigendom, maar samen met Wim Annen werken we op termijn toe naar een stichting. Op kortere termijn hebben we andere wensen: de aanschaf van een vleugel en een orgel bijvoorbeeld.”


www.destadswaldoetinchem.nl