Boek the Party met Susan Smit, Astrid Schutte en Toine Heijmans

Algemeen

DOETINCHEM - Boek the Party, dé literaire talkshow van de Bibliotheek West- Achterhoek, begint op woensdag 3 november aan een nieuw seizoen. Te gast zijn dan Susan Smit, Astrid Schutte en Toine Heijmans. Evenals voorgaande jaren is de presentatie in handen van Wouke van Scherrenburg die de auteurs eigenzinnige uitspraken, bijzondere verhalen en grappige anekdotes ontlokt. 

De eerste gast is Susan Smit (1974). Zij groeide op in Noordwijk en werkte tien jaar als fotomodel in binnen- en buitenland. Op haar 26ste studeerde ze af in Culturele Studies, met als hoofdvak Nederlandse Taal- en Letterkunde, aan de Universiteit van Amsterdam. Ze publiceerde twaalf non-fictieboeken, zes romans, een verhalenbundel en een novelle. In het tijdschrift Happinez en op happinez.nl schrijft ze columns over haar werk en leven. Ze recenseert boeken in Happinez, Opzij en haar online leesclub @susansleesclub op Instagram en zet zich in voor Leesbevordering.
De heks van Limbricht is het waargebeurde verhaal van Entgen Luijten die eind 17de eeuw vanwege een paar ongelukkige voorvallen wordt beschuldigd van hekserij. De heks van Limbricht is een op feiten gebaseerde roman over moed, eigenzinnigheid en het politieke bewustzijn van een ongetemde vrouw.

Astrid Schutte
De volgende schrijfster is Astrid Schutte. Zij studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde en werkte daarna vier jaar in het internationaal onderwijs. Als haar schrijversbloed begint te borrelen stapt ze over naar de journalistiek. Ze schrijft vooral veel over werk, leiding geven, vernieuwen, onderwijs, vrouwen en taal. In 2015 start ze met een nieuw boekproject ‘De Laatste Heer’.
De Laatste Heer gaat over de laatste kasteelheer van het dorp Baak, waar Astrid geboren is. Het vormt het relaas van Werner Helmich die op het kantelpunt van een nieuwe tijd moet opereren. Een tijd waarin klasse niet langer een hoge positie betekent. Het verhaal van Werner Helmich wordt gecontrasteerd met het verhaal van de vader van Astrid, Jan Schutte, die ondanks zijn eenvoudige afkomst in de 20ste eeuw juist nieuwe kansen kreeg.

Toine Heijmans
De derde gast is Toine Heijmans, schrijver en columnist van de Volkskrant. Hij studeerde geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Als romancier debuteerde hij met de veelgeprezen besteller Op zee, dat werd verfilmd en waarvan vele vertalingen verschenen. De Franse vertaling van Op zee werd bekroond met de prestigieuze Prix Médicis étranger, de Franse literaire prijs voor de beste vertaalde roman. Daarnaast schreef hij scenario’s voor de televisieserie De Fractie.
Zijn boek Zuurstofschuld is het verhaal over twee klimvrienden die dromen najagen in het hooggebergte en daarmee hun lot bezegelen. Ze klimmen in een tijd waarin elke berg al beklommen is en dragen zo een verleden van grote namen met zich mee. Maar welke eer valt er nog te behalen?
Wouke van Scherrenburg verzorgt de presentatie en stelt op geheel eigen wijze de bekende en minder bekende auteurs voor aan het publiek. Met haar brede kennis, haar gevatheid en humor zal ze de gasten interviewen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Boek the Party staat garant voor een avond vol energie, humor, muziek en flair.
Boek the Party vindt plaats in de Bibliotheek Doetinchem, IJsselkade 13 en duurt van 20 tot 21.30 uur (inloop vanaf 19.30 uur). Kaarten kosten 10 euro voor leden en 12,50 euro voor niet-leden en zijn alleen te koop via onderstaande website. Na afloop is er onder het genot van een drankje gelegenheid om met de auteurs te praten, een boek te kopen en dit te laten signeren.


www.biebnieuws.nl