Marianne Kock (links) en Melissa Smits van Moms Achterhoek. Foto: Roel Kleinpenning
Marianne Kock (links) en Melissa Smits van Moms Achterhoek. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Moeders delen ervaringen en helpen elkaar

Algemeen

DOETINCHEM – Op vrijdag 15 oktober vond de feestelijke oprichting plaats van de stichting MoMs. De stichting koppelt jonge moeders of zwangere vrouwen die op zichzelf zijn aangewezen aan een buddy, die zelf ook moeder of oma is en die het leuk vindt om jonge moeders te helpen. De initiatiefnemers zijn Marianne Kock en Melissa Smit. Zij vertellen wat hen beweegt om deze stap te doen.

Door Bert Vinkenborg

Marianne Kock: “Het idee zat al een hele tijd in mijn hoofd en dat heeft te maken met de gezondheidsomstandigheden binnen de gemeente Doetinchem. Verschillen in gezondheid van kinderen beginnen al in de buik van de aanstaande moeder. Wij willen gezondheidsverschillen verkleinen en kinderen van kwetsbare moeders een betere start geven. Armoede speelt daarbij een belangrijke rol. De eerste jaren zijn enorm belangrijk voor het aantal gezonde levensjaren. In Doetinchem hebben kinderen uit kwetsbare gezinnen gemiddeld 18 jaar eerder gezondheidsproblemen. Mijn werk als raadslid voor de PvdA speelde overigens geen rol om met MoMs te beginnen, maar zorgde wel voor inspiratie. Melissa is een nicht van mij en ik zat er dus wel dichtbij en zag wat de problemen kunnen zijn.”

Melissa Smit: “Ik ben ervaringsdeskundige want ik werd op mijn negentiende zwanger en heb meegemaakt wat het is om alleen te staan met een baby. Gelukkig had ik familie om mij op te vangen. Als je eenmaal in zo’n situatie zit dan loop je de kans dat je verder afglijdt.”

De doelgroep bestaat uit jonge moeders, niet alleen tieners. Het aantal 1-oudergezinnen, ook alleenstaande wat oudere moeders, groeit in Nederland en daarmee ook de armoede. MoMs kijkt of de moeders die hulp en raad kunnen gebruiken en hun buddy bij elkaar passen en begeleidt hen. Iedere vrijdagochtend wordt een MoMs-café georganiseerd waar moeders met elkaar in contact kunnen komen. Dat hoeven niet persé alleenstaande moeders te zijn. Iedereen is in principe welkom, ook mannen! Er is vrije inloop met regelmatig leuke gasten die iets met moeders en baby’s te maken hebben.

Tot nog toe is er niet bij de gemeente aangeklopt voor financiële ondersteuning. Wel is er een eenmalige subsidie ontvangen van het Noaberfonds dat hen ook met raad en daad terzijde staat.

De moeders die gaan begeleiden worden buddy’s genoemd en hebben ervaring met het opvoeden van kinderen of kleinkinderen. De moeders die begeleid worden missen iemand voor advies, gezelschap en eventueel praktische ondersteuning.
Marianne Kock: “Voor mij een herkenbaar beeld hoewel ikzelf in een andere situatie heb verkeerd. Mijn kinderen zijn nu pubers, maar ik weet nog heel goed hoe pittig de eerste jaren waren. Ik ken best veel moeders die graag willen bijspringen. Je moet elkaar alleen wel kennen. MoMs wil dat contact tot stand brengen.”

Voor meer informatie, zie de website van stichting MoMs.

moms-achterhoek.nl