'Kun je van je wil om gezond te leven je filosofie maken?'

DOETINCHEM - In het Kunst- en filosofiecafé gaat het 21 oktober vanaf 19.30 uur over de vraag 'Kun je van je wil om gezond te leven je filosofie maken?' In Kasteel de Kelder, aan de Kelderlaan 11 in Doetinchem
kan men luisteren en meedoen tijdens deze bijeenkomst. Bezoekers kunnen een vrijwillige bijdrage doen.

De Onderzoeksman gaat hedendaagse problemen te lijf met een onderzoek naar oude en minder oude filosofen. Hij doet verslag van wat hij bij hen heeft gevonden aan praktische oplossingen. Hij vraagt het publiek om mee te denken en mee te doen in zijn zoektocht.

De vraag van de Onderzoeksman is dit keer: 'Valt kunst en filosofie te verbinden met een gezondheidsideaal? Kun je van je wil om gezond te leven je filosofie maken? Kun je met kunst en filosofie je leven zo vormgeven, zo stileren dat het je sociale, mentale en fysieke weerstand kan vergroten?'
Hoe moeten wij ons dat voorstellen?

Antwoord
De Onderzoeksman trok eropuit. Hij zal laten zien wat er nog niet is, om vervolgens te betogen hoe een filosofisch gezondheidsideaal het antwoord zou kunnen zijn voor de huidige ogenschijnlijk onoplosbare problemen in de gezondheidszorg: obesitas, eenzaamheid en ggz-wachtlijsten. Hij ging te rade bij filosoof Friedrich Nietzsche die laat zien hoe onze toekomst vorm gegeven zou kunnen worden. Welke praktijken, welke technieken, welke oefeningen, welke levenswijze reikt hij ons aan waarmee wij – levend in een pandemisch tijdsgewricht – van onze wil om gezond te leven onze filosofie kunnen maken?

Praten
In het licht van de huidige endemie is het van belang om te praten over gezondheid, over de verhoging van de fysieke, sociale en mentale weerstand. Daarmee kan de druk op de gezondheidszorg worden verkleind, de wachtlijsten worden verminderd en arbeidsverzuim worden voorkomen.

Aanmelden kan op www.kunstenfilosofiecafe.nl.