Wim Paperse (links), voorzitter Symfonisch Blaasorkest Gaanderen. Foto: Roel Kleinpenning
Wim Paperse (links), voorzitter Symfonisch Blaasorkest Gaanderen. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Tijd voor weeskinderen van de repetitie

GAANDEREN - Verenigingen hebben een moeilijke tijd achter de rug. Dat gold ook Symfonisch Blaasorkest Gaanderen (SBOG). Deze club wist daar creatief mee om te gaan. Na anderhalf jaar stilte is men na de herstart in juni ook alweer snel klaar voor een vroeg concert na de coronatijd. Zondag 7 november is het publiek voor het eerst weer welkom in De Pol voor fraaie blazersklanken.

"We hebben bepaald niet stilgezeten in de coronatijd", vertelt Wim Papperse voorzitter van de vereniging en fluitist in het orkest. "In overleg met dirigent Joop Boerstoel hebben we via internet contact met de leden onderhouden. Samen spelen kan dan natuurlijk niet maar Joop zei 'Zo kan ik mooi wat tijd geven aan de weeskinderen van de repetitie'. Er zijn altijd wel zaken waar je als dirigent in de repetitie kennelijk niet vaak genoeg aan toe komt. Hij heeft eerst via Zoom en later via Teams uitleg gegeven over technische zaken, muziek interpretaties en dergelijk. Heel interessant."

Ook bij het startersorkest en het opleidingsorkest konden de leden inloggen op Teams en zo meedoen aan leerzame lessen of leuke quizjes. Alleen in voorbereiding op vier mei ontstond er nog zoiets als samen muziek maken. "De corona misère begon twee weken voor we op 21 maart 2019 een groots memorial concert zouden geven. 4 Mei is voor ons ook altijd een belangrijke datum voor herdenkingsmuziek. We hebben het twee keer opgelost door iedereen met een 'tempoband' de eigen partij in te laten spelen. Joop heeft alle opnames verzameld en deze met zijn zoon samengevoegd tot een klinkend geheel. Zo konden we via internet toch een mooie 4-meikoraal aanbieden."
Zo heeft het SBOG via internet de leden betrokken en actief kunnen houden. Liefst 75 tot 80% van de leden maakte van de geboden mogelijkheden gebruik. Volgens Papperse en zijn bestuur noodzakelijk om de club gezond te houden. "Je hoort om je heen van verenigingen waar veel leden zijn gestopt en enkele orkesten zijn zelfs opgeheven. Wij waren ook wel benieuwd hoe de zaken er na corona voor zouden staan. Je kunt je voorstellen hoe blij we waren dat praktisch niemand had afgehaakt. Het verraste ons ook hoe snel het orkest weer op niveau was. Na een paar weken repeteren leek het alsof er nooit een stop was geweest."

De eerste repetities in juni waren nog voorzichtig van aard. De anderhalve meter regel werd strikt in acht genomen en zo konden er maximaal 50 mensen meedoen aan een repetitie. "Gelukkig mochten we van De Pol een paar keer gebruik maken van de grote sportzaal. Dan konden we met 70 mensen lekker ruim zitten. Wanneer ik dan vanaf de tribune naar 'mijn' vereniging keek zag ik ook wel een machtig orkest zitten."

Dat machtige orkest zit zondag 7 november om 11 uur klaar voor een vertrouwd concert. Vertrouwd omdat de ingrediënten van de normale SBOG concerten bij het publiek bekend zijn. "Joop weet elke keer weer muziek uit te zoeken die nieuw en verrassend is en toch heel lekker en aansprekend in het oor ligt. Wij hopen dan ook dat het publiek ook in de huidige omstandigheden naar ons wil komen luisteren. Voor toegang gelden de coronamaatregelen. Er is controle op de QR-code en we registreren. Daarom is het handig als de mensen zich tevoren aanmelden via www.sbo-gaanderen.nl. We gaan een mooi concert geven en rekenen er op dat veel mensen dat willen horen."