Han Gesink, Mirjam Welling en Sjonnie Welling (vlnr), de organisatie van Griezelen in Wehl. Foto: Roel Kleinpenning
Han Gesink, Mirjam Welling en Sjonnie Welling (vlnr), de organisatie van Griezelen in Wehl. Foto: Roel Kleinpenning

Halloween met trick or treat, griezelen en gruwelen

Wehl – Het wordt griezelen en gruwelen tijdens Halloween in Wehl. Op de laatste dag van oktober is het de avond waarop kinderen van de basisschool de deuren langs te gaan voor trick or treat en onderweg griezelige spoken tegenkomen. Voor de oudere kinderen en volwassenen is het gruwelen tijdens de Boelekearlsjach om de Boelekearl te verjagen. Hij en Schinderhannes met zijn bende duiken op bij diverse locaties in Wehl. Het is zaak om de griezels te verjagen, want o wee als dat niet gebeurt... 

Door Carla van der Meer

Op de route van 4,8 kilometer, die door het centrum van Wehl loopt, mogen de kinderen bij de huizen aanbellen voor trick or treat. Deze huizen zijn te herkennen aan een poster. “Ook zijn er op de route vier spookhuizen waar de kinderen langsheen of doorheen kunnen lopen”, geeft Sjonnie Welling aan. “De kinderen worden onderweg en bij de spookhuizen vermaakt door griezelfiguren.” “Kinderen kunnen zich voor aanvang van de griezeltocht tussen 17.00 en 19.00 uur laten schminken bij de start van de route bij café-zaal Bon-Bini”, laat Mirjam Welling weten.

Huiveringwekkend 
De route kan om 19.30 tot 21.00 uur nog een keer gelopen worden, maar dan door de oudere kinderen. “Dan is het een stuk spannender, met engere figuranten en spookhuizen”, zegt Han Gesink. “Ze moeten proberen om tijdens de Boelekearlsjach de huiveringwekkende figuren Boelekearl en Schinderhannes en zijn bende te verjagen, die met kwade bedoelingen het dorp binnengevallen zijn. Bij twee spookhuizen is het buiten niet pluis en bij twee spookhuizen kunnen ze door de huizen heenlopen, voor wie dat durft.” “Eerder is er een paar keer een spooktocht georganiseerd, maar omdat die er nu niet meer is, vinden we het leuk om de kinderen te vermaken en met Halloween een tocht te organiseren”, zegt Gesink. “We willen met de Boelekearlsjach en Schinderhannes de oudere kinderen ook iets bieden. We hebben al heel veel ideeën voor effecten voor de komende jaren, want de Boelkearlsjach is een opzet naar een groter, jaarlijks terugkerend evenement. Er doen verhalen de ronde dat Schinderhannes vroeger hier is geweest en die hebben we aangepast naar de Boelekearl, die als figuur in deze regio meer bekend is. De Boelekearl haalt er altijd wel iemand bij om hem te helpen, en dit jaar is dat Schinderhannes en zijn bende. Er is maar één mogelijkheid om de huiveringwekkende figuren uit het dorp te verjagen, maar daarvoor moeten de burgers de handen ineenslaan.”

Lampionmaken
De kinderen die meelopen bij de griezeltocht hoeven dit niet in het aardedonker te doen. Als verlichting kunnen ze op vrijdag 29 oktober vanaf 14.30 uur een workshop lampionmaken volgen bij de Work-Shop-Studio van Mirjam Welling. “De kinderen maken een lampion van plastic flessen en daar komt een led-waxinelichtje in”, legt Mirjam uit. “Allemaal heel veilig.” Opgeven voor de workshop lampionmaken kan bij Mirjam Welling via: 06-12075663.

Veiligheid 
De organisatie hoopt dit jaar op zo’n tweehonderd kinderen die meedoen aan Halloween in Wehl. Vanwege corona is het een doorloopevenement. Het is vanwege de veiligheidsregels niet de bedoeling om onderweg in groepjes te gaan staan praten.

Mensen die het leuk vinden op zich op te geven om als figurant op de route mee te lopen of die hun woning willen aanmelden als een adres voor trick or treat, kunnen zich aanmelden bij Sjonnie Welling via: 06-18808133. Voor figuranten is er na afloop een heksenborrel en een samenzijn. 

'Ook zijn er op de route vier spookhuizen waar de kinderen langsheen of doorheen kunnen lopen'


Deelname aan de griezel- en gruweltochten is gratis. Bij de spookhuizen is een fooienpot aanwezig voor een eventuele bijdrage. Halloween in Wehl is op zondag 31 oktober met van 18.00 tot 19.30 uur griezeltijd voor kids en van 19.30 tot 21.00 uur gruweltijd voor volwassenen. De plattegrond met de route kan opgehaald worden bij café/zaal Bon-Bini.