Zuid-Amerikaans masker.  Foto: Fer Gomez (Unsplash)
Zuid-Amerikaans masker. Foto: Fer Gomez (Unsplash)

Graf van baron Van Diest versierd

DOETINCHEM - Als je denkt aan iemand die er niet meer is, dan leeft-ie in je hart. Vanuit die gedachte viert de stichting Behoud Stads- en Ambtsbegraafplaats Doetinchem haar 15-jarig jubileum. Dat gebeurt in stijl, zoals ze dat in Zuid-Amerika doen bij de Dia de los Muertos. Families komen op die dag bijeen bij het graf, versieren het, nemen hapjes en drank mee en vieren het leven van de overledene. Ze houden de herinnering levend. En dat is eigenlijk wat deze jubilerende groep vrijwilligers in Doetinchem ook doet. Kom op de begraafplaatsen maar eens kijken naar de Doetinchemmers die ons voor zijn gegaan.

In de afgelopen paar jaar was de Ambtsbegraafplaats rond deze tijd al versierd met lichtjes, wat in de avond een prachtig schouwspel opleverde. Deze keer gebeurt dat wat uitbundiger op 30, 31 oktober en 1, 2 november. Het kan even wennen zijn, omdat in onze westerse cultuur de dood over het algemeen met eerbied en treurnis wordt omgeven. En daarmee sneeuwt vaak het leven van die persoon onder. Dus wordt er nu eens een feest van gemaakt. En dat gebeurt samen met een aantal partners.
Vrijdag 29 oktober vanaf 18.00 (inloop vanaf 17.30 uur) kunnen in het Jongerencentrum van Amphion aan de Hofstraat 2 (voorheen De Gruitpoort) leerlingen van de basisscholen zich laten schminken. Om 19.30 uur vertrekt de Halloweenoptocht. Zaterdag 30 oktober om 19.00 uur ontsteekt men het eerste herdenkingslicht op de Ambtsbegraafplaats op de kruising van de JF Kennedylaan en de Dr. Huber Noodtstraat. Vervolgens worden ruim honderd van deze kaarsen aangestoken, beschikbaar gesteld door uitvaartverzorging Agelink.
Het graf van Baron van Diest wordt voor deze gelegenheid versierd en voorzien van informatiebordjes over zijn leven. Zo kocht deze man op zijn 21ste het hele landgoed De Kruisberg. De kaarsjes branden vanaf dat moment elke avond tot en met Halloweenavond op 2 november. Zondag 31 oktober van 13.00 tot 15.00 uur kunnen kinderen kunnen bij bakkerij Gaabs terecht voor een gratis workshop cupcakes versieren met suikerschedeltjes. Natuurlijk wordt er uitgelegd waarom dat op deze manier gebeurt.
Zondag 31 oktober, maandag 1 november (Allerheiligen) en dinsdag 2 november (Allerzielen, Halloween) is het steeds van 19.00 tot 23.00 uur lichtjesavond op de Ambtsbegraafplaats.
Wie geïnteresseerd is in dit evenement kan terecht in het Borghuis. Daar staat die dagen een versierd altaar met meer informatie.
Doetinchem is niet altijd één gemeente geweest. Tot 1920 had je Stad Doetinchem - zeg maar de binnenstad - en Ambt Doetinchem - de dorpen en het platteland eromheen. Er waren dan ook twee begraafplaatsen: vlakbij Amphion Ds. van Dijkweg/Hofstraat (Stad) en aan de JF Kennedylaan (Ambt).
Toen het uiterlijk van deze begraafplaatsen begon te verloederen namen buurtgenoten het initiatief om het groen te beheren en de graven weer zichtbaar te maken. Zij doen dit door onder meer het restaureren van oude grafmonumenten, zoveel mogelijk terugbrengen van de historische aanleg en het verrichten van archiefonderzoek. De stichting doet dit in goed overleg met de gemeente Doetinchem en BUHA. Op dit moment wordt gewerkt aan een gezamenlijke visie en een plan van aanpak.
En daarmee worden de begraafplaatsen een plek om rond te struinen en waar men kennis kan maken met stadsgenoten die (lang geleden) in de stad woonden en werkten.


stadsenambts begraafplaats.nl