De dunne scheidslijn tussen soften harddrugs

Burgemeester, we hebben het als het over drugs gaat over soft- en harddrugs. Is daar een scherpe scheidslijn tussen te trekken?
'Er is wel een wettelijke lijn. Softdrugs zijn gelegaliseerd, dat wil zeggen het gebruik ervan, niet de productie. De praktijk is echter dat productie en handel vaak in elkaar overvloeien, maar ook weer niet altijd.'

Hennep, cocaïne of crystal meth. Wat is soft en wat is hard of zit daar nog een grijze zone tussen?
'Hennep is een softdrug, cocaïne en crystal meth worden tot de harddrugs gerekend. Crystal meth is een synthetische drug. In de straathandel, ook bij ons in Doetinchem, worden soft- maar ook harddrugs aangeboden. De straathandel beperkt zich niet tot bepaalde wijken maar vindt zowel in achterstands- als in villawijken plaats. De toeleveranciers van de straathandelaren zijn altijd criminelen, vaak ieder met een eigen territorium. In tegenstelling tot de grote steden valt het onderling geweld hier nog mee, maar het kan wel de volgende stap in het proces zijn.'

Welk type personen en organisaties zitten achter de handel in soft- en harddrugs?
“Vaak is de handel internationaal georganiseerd. Wat je ziet bij dit soort organisaties is dat ze zich ook bezighouden met andere, geweld gerelateerde vormen van criminaliteit. Als je er eenmaal mee te maken hebt dan wordt het heel moeilijk je er nog aan te onttrekken. Nederland heeft internationaal een reputatie van narcostaat verworven. Iedere drugsgebruiker helpt dit imago in stand te houden. Recent stond het nog op de voorpagina van het Duitse weekblad Der Spiegel waarop Frau Antje wordt afgebeeld met een joint tussen de lippen en een Kalasjnikov in haar hand.”

Zijn we het punt van waar we nog hadden kunnen omkeren misschien al gepasseerd? 
“Ik denk niet dat het daarvoor te laat is, maar we moeten er wel heel alert op zijn. Voor de komende kabinetsperiode heeft de regering een aanzienlijk bedrag voor de bestrijding van drugscriminaliteit vrijgemaakt.”

Heeft de veiligheidsregio de middelen om al deze vormen van criminaliteit te bestrijden?
“Het bestrijden van dit soort criminaliteit is geen taak van de veiligheidsregio maar van de landelijke en regionale politie samen met het Openbaar Ministerie. Als gemeente hebben wij te maken met het Regionaal Informatie en Expertise Centrum RIEC. Dat richt zich op bestrijding van ondermijnende criminaliteit en verbindt informatie, expertise en krachten van de verschillende overheidsinstanties.”

Wat doet Doetinchem tegen hennepteelt? 
“Hennepteelt komt overal voor. Ook in onze gemeente zien we een toename van het aantal hennepkwekerijen. Op zolders, in kelders, in schuren of tuinhuisjes, in bedrijfspanden of op boerderijen. In anderhalf jaar tijd zijn er 11 panden gesloten vanwege drugsgerelateerde activiteiten.

'Tot in juni 2022
staat een
voorlichtings- container
in verschillende
wijken'

In de strijd tegen deze criminaliteit starten de gemeente Doetinchem, Sité Woondiensten en de politie op 16 oktober een bewustwordingscampagne. Vanaf eind oktober tot in juni 2022 staat een voorlichtingscontainer in verschillende wijken en dorpen van onze gemeente. Meer informatie over data, locaties en tijden is te vinden op de site www.doetinchem.nl/nieuwsoverzicht."

(tekst: Bert Vinkenborg)