Burgemeester Mark Boumans.

Burgemeester Mark Boumans.

Roel Kleinpenning

In gesprek met de burgemeester: Internationale samenwerking

XInterviews & Achtergrond

Burgemeester, u hebt internationale samenwerking in uw portefeuille als burgemeester van Doetinchem, maar als voorzitter van de Regio Achterhoek hebt u er ook mee te maken. Wat betekent het lokaal en regionaal?
“We werken voor de internationale samenwerking langs twee verschillende lijnen. Deels gebeurt dat via de Regio Achterhoek om iets preciezer te zijn met Kreis Borken net over de grens. De Landrat van Borken kom ik regelmatig tegen in mijn functie van voorzitter van de Regio Achterhoek. Kreis Borken is qua inwoneraantal ongeveer te vergelijken met de Achterhoek. De samenwerking is gericht op economie in brede zin; dat wil zeggen onderwijs, arbeidsmarkt en handelsbevordering. In wat groter verband spelen de contacten met de Euregio Gronau en met de Euregio Rhein-Waal zich af. Voor ons is vooral de laatste van belang. Wij richten ons daarbij met name op Kleve, een stad met zo’n 50.000 inwoners, dus ongeveer vergelijkbaar met Doetinchem.” 

Zijn er ook nog andere vormen van samenwerking?
“Dan hebben we het over de stedenbanden. De eerste ontstonden na de oorlog met het idee de mensen weer dichter bij elkaar te brengen. Doetinchem onderhoudt banden met drie steden. Het verste weg La Libertad in Nicaragua. De activiteiten met hen beperken zich tot een vorm van ontwikkelingssamenwerking door het bouwen van huizen. Dan hebben we ook nog een band met Pardubice in Tsjechië, die dateert van kort na de val van de Berlijnse muur. Eén keer per jaar heb ik contact met mijn collega daar. Een iets andere vorm van grensoverschrijdend contact is tussen Wehl en het Duitse Raesfeld. Die dateert nog uit de tijd dat Wehl zelfstandig was. Deze band is nog het meest levensvatbaar gebleken, vooral op sociaal niveau.” 

Hoe kan Doetinchem en de regio toegang krijgen tot Europese fondsen?
“De belangrijkste bron voor EU-geld uit Brussel is Interreg, Die organisatie bestaat sinds begin jaren ’90 als deel van het Europese Structuurfonds en is in het leven geroepen om grensoverschrijdende samenwerking binnen de EU te bevorderen. Interreg beschikt over aanzienlijke financiële middelen om zijn doelstellingen te bereiken. Vaste partners van Interreg zijn onder meer de provincie, Slingeland Ziekenhuis en het Graafschap College om er een paar te noemen, maar ook kleinere partijen kunnen aanvragen indienen. Zij kunnen dat het beste via de gemeente doen. De gemeente heeft de intentie om nog meer gebruik van deze mogelijkheden te maken.” 

De regio heeft een ernstig tekort aan geschoolde arbeidskrachten. Ligt een deel van de oplossing wellicht aan de andere kant van de grens?
“Dat vraagstuk en die uitdagingen zijn voor de Duitsers net zo groot als voor ons. Bij de benadering van de arbeidsmarkt moeten we de grens eigenlijk gewoon wegdenken.”

Spelen de kosten van wonen daarbij nog een rol?
“De kosten van wonen zijn over de grens nog iets lager dan bij ons maar kruipen langzamerhand steeds dichter bij het niveau hier.”

(tekst: Bert Vinkenborg)