Fragment uit de film. Foto:: PR
Fragment uit de film. Foto:: PR PR

Gouden Kalf-winnaar en nagesprek met Shiro

Cultuur

DOETINCHEM – Op 11-jarige leeftijd vlucht Shiro met zijn broer Jano en vader uit Syrië. Na jaren van uitbuiting in een kledingfabriek in Turkije besluiten de broers naar Europa te trekken. Via een voettocht door Bosnië en Slovenië komt Shiro uiteindelijk in Doetinchem terecht. 

Camera’s volgen hem en andere jongeren tijdens hun barre tocht. Het eindresultaat, de mozaïekvertelling Shadow Game, won onlangs de Gouden Kalf voor Beste Documentaire.
Zaterdag 6 november is de film te zien bij Amphion en én de vervolgdocumentaire Jano & Shiro, a Brother’s Journey samen met de inmiddels 18-jarige Shiro en zijn gasten en vragen hem hoe het nu met hem gaat.
Shadow Game is een coming of age-verhaal, een avontuurlijke reis door Europa met pubers als onze gidsen. In deze mozaïekvertelling worden de ervaringen van jonge vluchtelingen samengesmeed tot een universeel verhaal. Drie jaar lang volgden regisseurs Eefje Blankevoort en Els van Driel (De Deal) verschillende jongeren op hun tocht door Europa: van Griekenland tot Servië en van Bosnië en Herzegovina tot Italië en Nederland. De tieners doorkruisen besneeuwde landschappen en mijnenvelden, en komen onderweg agressieve grenspolitie tegen. Het bereiken van de eindbestemming is moeilijker dan ooit. Een deel van het materiaal is door de jongens zelf op hun telefoon gefilmd.
In de hoop op een beter leven ondernemen de broers de gevaarlijke reis naar Europa. Bij de grens van Slovenië worden ze achtervolgd door de grenswachten en raken de broers elkaar kwijt. Vanaf dat punt reist Shiro alleen via Italië en Frankrijk naar Nederland. Ook zijn broer weet Nederland uiteindelijk te bereiken. Eenmaal aangekomen in Nederland, blijkt de eindbestemming minder idyllisch dan verwacht. Shiro is minderjarig, maar Jano niet. De twee broers worden kort na aankomst van elkaar gescheiden. Shiro komt in Doetinchem terecht en gaat naar school op het Metzo College, Shiro belandt in het AZC in Groningen.
De film en vervolgdocu zijn om 17.30 uur te zien in de Gruitpoortzaal van Amphion Cultuurbedrijf. Aansluitend is er een nagesprek met Shiro. Tickets via amphion.nl/film.