Faith Zwiers (11) is idolaat van Lego. Foto: Roel Kleinpenning
Faith Zwiers (11) is idolaat van Lego. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Faith: ‘Als ik iets in mijn hoofd heb, wil ik het bouwen’

Human Interest

Doetinchem – “Als ik iets in mijn hoofd heb en ik wil het graag bouwen van Lego dan lukt het”, zegt Faith Zwiers (11) uit Doetinchem. Ze heeft een aparte kamer waar al haar bouwwerken staan. Dat ze goed kan bouwen, blijkt wel. Ze is één van de vijf talenten die een plekje heeft bemachtigd bij Kids Crew Legoland Discovery Centre in Scheveningen. 

Door: Carla van der Meer

Zo’n 300 kinderen hebben meegedaan aan Kids Crew. Op een gegeven moment waren er nog tien over. Faith hoort bij de vijf die de Kids Crew van dit jaar vormen. “Papa zag op Facebook de Lego-wedstrijd van Kids Crew Legoland Discovery Centre”, vertelt Faith. “Daar wilde ik wel aan meedoen. Je moest eerst een filmpje met een paar van je bouwwerken insturen.” 

Yes!
Nou die heeft Faith genoeg. Sinds een jaar of 4, 5 bouwt ze met Lego. “Toen ik het filmpje ingestuurd had zag ik een bericht op Facebook van de wedstrijd en daar stond mijn naam bij”, vertelt ze trots. “Ik dacht, Yes! Maar toen kwam corona. We moesten een jaar en twee dagen wachten voordat we naar Kids Crew Legoland Discovery Centre in Scheveningen konden. In de tussentijd heb ik veel gebouwd en ben ik ook beter geworden.”
De tien overgebleven kinderen moesten verschillende opdrachten uitvoeren. Dit was onder begeleiding van Master Model Bouwer Bart. “Het thema was zee”, vertelt Faith. “Ik heb een zeemonster gebouwd. We kregen een half uur de tijd om iets te bedenken en te bouwen.” Uit de tien kinderen zijn er vijf gekozen om door te gaan.

Met iPad besturen
“Ik ben vroeger eerst met Duplo begonnen en toen met Lego verdergegaan”, laat ze weten. Ik vind het leuk om dingen te bouwen die in het echt niet kunnen, zoals een megaraket die ik van Duplo heb gebouwd. Ook heb ik eilanden gebouwd met veel mensen, huisjes en kampeerplekken. Ik heb een kabelbaan bedacht die van het ene eiland naar het andere gaat en ik heb een pandaverblijf gebouwd. Elsa van Frozen was mijn inspiratie voor een ijsvrouw die ik gebouwd heb.”
Faith heeft van Lego Mindstorms een robot gebouwd. “Die kan ik zelf coderen en met de iPad besturen”, laat ze weten.
Faith heeft een levendige fantasie en ze bouwt de meest mooie bouwsels van Lego. “Ik bedenk bouwwerken zelf, maar ik bouw ook sets”, laat ze weten. “Soms haal ik ook een set uit elkaar en dan bouw ik er iets anders van dat ik zelf bedenk.”
Dit jaar gaat Faith aan de slag om andere kinderen te inspireren en te motiveren om creatief te bouwen met Lego. “We hebben als Kids Crew een jaarpas van Legoland Discovery Centre in Scheveningen”, laat Faith weten.
“We kunnen daar spelen en bouwen met allemaal verschillende bouwstijlen als Lego Friends, Lego City en Lego Ninjago. Er is een stuk van Den Haag en Scheveningen nagebouwd. Er zit ook een Legobioscoop in. Bij de ingang staat een grote giraffe van Lego en Duplo.”

Met de paplepel ingegoten
Het bouwen met Lego is Faith met de paplepel ingegoten. Moeder Lauren en vader Rolf bouwen ook graag met Lego. “Ik kom uit een groot gezin”, zegt Lauren. “Daar speelt ook iedereen met Lego. Ik heb er van jongs af aan al mee gespeeld. “Pas geleden heb ik thuis met Faith nog een wedstrijdje gehouden waarbij we een huisje gebouwd hebben. Rolf was de jury.” “Ja, en mijn moeder heeft gewonnen”, zegt Faith lachend.