In Didam heeft de 25-jarige Stijn Peters een kippenstal gebouwd. Aan 't Slag vinden 22.000 kippen onderdak in een volièrestal met wintertuin en bosrand. Wie wil weten hoe dat eruit ziet is zaterdag 6 november tussen 13.00 tot 18.00 uur van harte welkom bij EiLokaal.

De kippen zijn er dan nog niet, die komen een week later. Maar het is een kans om van dichtbij te zien hoe de huisvesting van de kippen met beter leven 1 ster eruit ziet. "In de volièrestal gebruikt een kip meerdere verdiepingen", vertelt Stijn. "Op de grond kunnen ze scharrelen, op de eerste verdieping drinken, op de tweede verdieping eten en op de derde verdieping rusten. Een kip zit namelijk graag hoog tijdens het slapen. Op de tweede verdieping zijn ook de legnesten." 

De kippen kunnen overdag ook naar de wintertuin. Een overdekte ruimte die aan de zijkant open is en die zo groot is als de helft van de stal. Bij mooi weer gaan de luiken open naar de bosrand: "Om te voldoen aan het predicaat beter leven 1 ster is een uitloop eigenlijk niet nodig, maar het is iets dat we zelf graag willen. Het is geen echt bos. Als we er struiken zouden planten, zouden de kippen die snel kaalgepikt hebben. We moesten daar bomen kappen en we leggen de stronken neer."

Als de kippen er eenmaal zijn, is toegang tot de stal voor gewone bezoekers taboe. Stijn werkt als technisch specialist bij ABZ Diervoeding in de sector vleeskuikenouderdieren. Hij bezoekt boeren die kippen houden waaruit vleeskuikensector worden geboren. Hij adviseert de boeren over kippenwelzijn in de breedste zin van het woord in combinatie met ondernemerswelzijn. Dan gaat het bijvoorbeeld over inkoop, techniek en management. "Hoe start je een koppel op hoe zorg je dat je de hanen gezond blijven. Ik deel de ervaring die ik heb omdat ik bij veel verschillende bedrijven kom."  Voor en na elk bezoek moet Stijn in de stal douchen: "Als ik vier klanten bezoek, douche ik acht keer." Ook bij EiLokaal komt een douche voor bezoekers die in de stal moeten zijn.

De stal is op afstand op verschillende manieren te bekijken. Vanaf de weg kun je over de hele lengte de stal inkijken: "Je ziet eerst de bosrand, dan de winterstal en we hebben de luiken naar volière zo groot gemaakt, dat mensen ook daar veel kunnen zien." Een andere mogelijkheid is om de stal vanuit een skybox te bekijken. Bezoekers zijn tussen 7.00 en 21.00 uur welkom om van bovenaf in de stal te kijken. 's Avonds gaan de luiken dicht en de lichten uit: "De kippen geven zelf aan wanneer het bedtijd is, dan maken ze een bepaald geluid, dat voor ons heel herkenbaar is." EiLokaal wil ook groepen ontvangen: "Denk aan scholen, bedrijven die willen vergaderen en familie- en buurtuitjes. We hebben een prachtige ruimte voor bijeenkomsten, met alle faciliteiten. Die ruimte is niet apart te huren, we willen op een transparante manier uitleg geven over het bedrijf en de kippensector."

Het bedrijf is gebouwd op het terrein waar de familie Peters als sinds 1883 woont. "De opa van mijn opa woonde hier het eerst. Mijn oma begon met het houden van kippen, dat waren er toen nog 200 in een zelfgebouwde kippenschuur. In 1970 kwam er een legbatterijstal. Het nieuwe bedrijf is mijn verantwoordelijkheid, maar ik run het samen met mijn ouders, Jos en Karin Peters. Mijn vader werkt ook in de kippensector, hij werkt bij Verbeek, waar hij zich bezighoudt met de opfok van kippen."

Stijn heeft kippen altijd leuk gevonden. "Vanaf mijn dertiende verkocht ik jonge leghennen aan particulieren en zorgboerderijen. Ik werkte in de weekenden en vakanties bij een kippenboerderij. Dan zit het kippenstof in je neus en wil je het werk blijven doen." Aan 't Slag werden al op kleine schaal eieren verkocht. "Gewoon zelf pakken, afrekenen en even opschrijven wat je hebt meegenomen. Dat is altijd goed gegaan." Die verkoop wordt nu ook geprofessionaliseerd. Er komen automaten waar particulieren eieren kunnen halen. "We blijven verkoop in eigen hand houden en willen dat uitbreiden naar horeca, (streek)winkels en supermarkten."