Burgemeester Boumans (links) en wethouder Ingrid Lambregts (tweede van rechts) helpen in de tuin. Eigen foto
Burgemeester Boumans (links) en wethouder Ingrid Lambregts (tweede van rechts) helpen in de tuin. Eigen foto Eigen foto

Tuinen in de Weustenstraat weer groen

Doetinchem – De Weustenstraat, zo’n 70 jaar oud en qua bouwstijl een typische jaren ’50 straat, is in 2018 al een keer door wooncorporatie Sité onderhanden genomen voor een opknapbeurt. Wat niet opgeknapt werd waren de tuinen die door de bewoners beheerd worden. Het beeld wat nu overheerst zijn tegels, klinkers en  weinig groen. Voor een aantal bewoners was dat aanleiding om huisbaas Sité te benaderen en om hulp te vragen voor het vergroenen van hun tuinen. Sité nam contact op met vrijwilligersorganisatie Present. Op zaterdag 30 oktober is het zover. Het is Sociaal-Groen-dag.

Door Bert Vinkenborg

Josefien Nahuis, projectcoördinator bij vrijwilligersorganisatie Present vertelt hoe het daarna verder ging. "Wij werden door Sité benaderd en om hulp gevraagd. Samen met Buha en de gemeente hebben we gekeken wat er mogelijk was.” Present Doetinchem is onderdeel van een landelijke stichting met als doelstelling een brug te slaan tussen mensen die vrijwillig hulp willen geven en zij die hulp kunnen gebruiken. Zo wil Present bouwen aan een samenleving waarin mensen naar elkaar omzien.
De aanzet kwam van de bewoners zelf. Frans (52), woont al ruim 50 jaar in de Weustenstraat en is een van de initiatiefnemers. "Wij hebben met elkaar een picknickbank aan het begin van de straat aan de kant van het van Zadelhoffplein neergezet en daar een soort openlucht sociëteit van gemaakt. Aan die tafel zijn veel ideeën uitgewisseld en dit is er een van. We moesten de bewoners van de straat wel eerst enthousiast maken en dan laten kiezen. Ik wil zelf hier nog heel lang kunnen wonen.”

Onkruid
Een andere bewoner is Irene (62) die een huis heeft met een van de grotere tuinen aan de kant van de J.F.Kennedylaan. Door haar leeftijd en gezondheid is ze maar beperkt in staat haar tuin zelf te onderhouden zoals ze dat zou willen. "Het gras en het onkruid stonden zo hoog (met een handgebaar). Nu het in orde is kan ik het wel zelf bijhouden.”
Het in orde maken van haar tuin wordt gedaan door de in werkkleding gestoken burgemeester Mark Boumans en wethouder Ingrid Lambregts. Samen zijn ze om half tien begonnen en hebben tweeëneenhalf uur voor de klus uitgetrokken. Rond elf uur begint het er al aardig op te lijken en moeten er nog maar een paar planten in.
Present wil met het project Sociaal Groen voor meer groen in de wijken zorgen en om dat te kunnen realiseren mensen in de buurten en straten met elkaar verbinden.
Onder begeleiding gaan groepen vrijwilligers tijdens feestelijke projectdagen met elkaar aan de slag. Er wordt gewied, gesnoeid en tegels worden verwijderd. Onderhoudsarm en eco-vriendelijk groen komt ervoor in de plaats.