De heren van 'Blief gezond' tijdens hun 'zoomoverleg' op mobiel, december 2020, omdat lijfelijk bij elkaar komen er toen niet in zat. Foto: Christof Elsinghorst

De heren van 'Blief gezond' tijdens hun 'zoomoverleg' op mobiel, december 2020, omdat lijfelijk bij elkaar komen er toen niet in zat. Foto: Christof Elsinghorst

‘Blief gezond’, ‘Eppeln’ en ‘Vri-jheid’ genomineerd voor Gelderse Kleiroze

Regio - De uit radiomensen en streektaalkenners bestaande 9-koppige vakjury heeft uit de mooie oogst aan uitgebrachte streektaalliedjes tussen september 2020 en juli 2021 een drietal nummers gekozen. Deze nummers dingen mee naar de prijs voor het meest bijzondere dialectlied uit voornoemde periode, uit Achterhoek en Liemers; het Scholderklöpke 2021. 

De drie genomineerde liedjes zijn ‘De Vri-jheid’ van Joop Boxstart, ‘Eppeln’ van Mizstic (Eric Heutinck en Sandra Vriese) en ‘Blief Gezond’ van Tim, Christof en Wally. Komt Boxstart uit de Liemers (Babberich), de Achterhoekse genomineerden komen beiden uit de muzikale Roomse Herrie gemeente Oost Gelre. Komt Eric Heutinck uit Zieuwent met een uptempo lied over de moeilijke positie van de boer en komen de mannen van ‘Blief gezond’ uit Groenlo met een ‘hart onder riem lied’ in de moeilijke coronaperiode, dat ze vlak voor kerst 2020 lanceerden.
Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers vindt het belangrijk de streektaal onder de aandacht te brengen en te houden. Streektaal maakt immers een belangrijk deel uit van het cultureel erfgoed in deze regio. Daarom organiseert het Erfgoedcentrum ieder jaar het muziekfestival Plat Gespöld, met als hoofdmoot optredens van de genomineerden en de bekendmaking van de winnaar. "De Gelderse Kleiroze is het belangrijkste onderdeel van Plat Gespöld. Deze trofee wordt toegekend aan een streektaalnummer dat opvalt door bijvoorbeeld de boodschap, de tekst of het thema van het nummer. De genomineerden zullen allen optreden tijdens het festival en het publiek heeft de gelegenheid te stemmen op zijn/haar favoriet”, vertelt Diana Abbink, projectmedewerker Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers.

Kaarten
Plat Gespöld vindt op zondag 21 november plaats in de theaterzaal van de DRU in Ulft.


dru-industriepark.nl

Vlnr: Henri Walterbos, Tim Ebbers en Christof Elsinghorst. Foto: Johnny ten Have