Inge witjes. Foto: PR
Inge witjes. Foto: PR PR

Schijnwereld: Van meisje met shit naar vrouw met pit

DOETINCHEM - Het boek 'Schijnwereld, van meisje met shit naar vrouw met pit' verschijnt op maandag 15 november. Het is de autobiografische debuutroman van Inge Witjes. Het boek wordt gepresenteerd in café de Bank in Doetinchem.

Het boek beschrijft integer en subtiel hoe een meisje uit Giesbeek probeert te overleven vanuit een achtergrond van armoede, mishandeling, incest en het verlies van haar moeder.
Gaandeweg maakt zij zich los van de schijnwereld waarin ze zich bevindt, zodat zij weer kan leven in de echte wereld.
Het verhaal van Inge, dat zich twintig jaar geleden afspeelde, is helaas nog steeds actueel. In 2020 waren er in Nederland volgens het CBS bijna 130.000 meldingen van huiselijk geweld. In het scholierenonderzoek Kindermishandeling 2016 zegt bijna 25 procent van de leerlingen ooit slachtoffer te zijn geweest van kindermishandeling.
Met het delen van haar persoonlijke verhaal hoopt Inge een stem te geven aan anderen die hetzelfde meemaken of op dit moment nog meemaken.
"Mensen die me nog kennen van het dorp, hadden geen idee. We leefden wat dat betreft in een schijnwereld. Je ziet niet wat er achter de deuren afspeelt. Voor mij was het ook een manier om het verleden een plek te geven."
Inge Witjes (1978) werkte zo'n twintig jaar in de kraamzorg om uiteindelijk zelfstandig ondernemer te worden.