De gemeenteraad in vergadering. Foto: Roel Kleinpenning
De gemeenteraad in vergadering. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Begroting voor 2022 Doetinchem aangenomen

Alleen SP stemt tegen na zitten van meer dan negen uur

Doetinchem – Tijdens een marathonzitting van de gemeenteraad op donderdag 4 november passeerde niet alleen het voorstel voor de begroting 2022 de revue maar ook een groot aantal amendementen en moties. De amendementen met de bedoeling de begroting op onderdelen te wijzigen en de moties met een opdracht aan het college. Van de aanvankelijk 20 ingediende amendementen en moties bleven er aan het eind van de vergadering nog 12 over om over te stemmen. Met aanpassingen van het begrotingsvoorstel en de opdrachten aan het college wordt de begroting 2022 aangenomen met alleen de stemmen van de SP-fractie tegen.

Door Bert Vinkenborg

Na een paar financieel moeilijke jaren is de weg omhoog weer ingeslagen en wordt er nu gesproken over wat er gedaan kan en moet worden om de beleidsdoelstellingen te realiseren. Debatteren over het besteden van een overschot op de begroting is hoorbaar makkelijker dan over een tekort en bezuinigingen. 

Groot nationaal evenement
Jeroen Berend (CDA) in zijn algemene beschouwingen: “Als we de ambitie hebben om te groeien, moeten we ons daarop voorbereiden.” Een voorstel dat samen met de PvdA wordt ingediend is om het evenementenbudget structureel met 50.000 euro te verhogen als reservering om eens in de vijf jaar een groot nationaal evenement te kunnen organiseren. Over de aard en inhoud van het evenement worden nu nog geen mededelingen gedaan. Bij de stemming aan het eind van de vergadering wordt het amendement unaniem aangenomen.

'Er is maar
één credo:
bouwen,
bouwen,
bouwen!'

Maarten op de Weegh (PvdA) maakt zich zorgen om morgen “Om de problemen van morgen op te lossen zullen we hier keuzes moeten maken”. Hij vraagt om meer geld voor de jeugdzorg in 2022 en daarvoor ruim vijf miljoen euro toe te voegen aan de begroting. De centrale vraag blijft of er een tekort op de jeugdzorg mag zijn of dat die altijd aangevuld moet worden ongeacht de stijging. Het amendement dat  hij samen met de SP en de PvLM wordt ingediend, wordt aan het eind van de vergadering verworpen.

Woningen
Marius Wijers (VVD) vraagt aandacht voor de zorgelijke financiële positie van Amphion Cultuurbedrijf en vindt dat het nu tijd is voor een goed zakelijk plan waarmee men de komende jaren weer vooruit kan. Net als de andere fracties kijkt hij naar de ontwikkeling van de woningbouw in de gemeente “Elke Doetinchemmer die hier wil blijven wonen of na zijn studie terugkeren moet daarvoor de gelegenheid krijgen. We lossen de woningproblematiek alleen op met één credo: Bouwen, bouwen, bouwen!” Dit zal een van de belangrijkste thema’s worden voor de campagne voor de komende verkiezingen.

In aanbouw 
In de beschouwingen van bijna alle partijen komt het bouwen van woningen terug. Het opkopen van bestaande en nieuwbouwwoningen door vastgoedbeleggers en huisjesmelkers is iets waar vooral de progressieve partijen zich zorgen om maken en een stokje voor willen steken.
Dat dit niet zo eenvoudig is legt wethouder Ingrid Lambregts uit. Projectontwikkelaars moeten er wel brood in zien. De gemeente heeft de houding bij aanvragen voor woningbouw- of transformatie projecten “Ja, mits”. Er zijn heel veel woningen in aanbouw. Lambregts: “Als je alles bij elkaar optelt zijn er op dit moment 1.500 woningen in aanbouw of voorbereiding.”

Jongerenraad
Hans Boerwinkel (SP) vraagt in zijn beschouwing wat het college doet om de slachtoffers van de toeslagenaffaire te helpen, volgens hem gaat het in de gemeente Doetinchem om meer dan honderd gezinnen. Nieuwbouwwoningen wil de SP beschermen tegen beleggers en huisjesmelkers en zoveel mogelijk beschikbaar maken voor starters.
De Jongerenraad die enige jaren geleden ten onder ging zou weer tot leven gebracht moeten worden. Als opvallend voorstel lanceert de SP een amendement om de hondenbelasting af te schaffen met als argument dat voor andere huisdieren ook geen belasting verschuldigd is. Dit voorstel haalt de eindstreep niet.

Opvallend
Van de amendementen en moties die de stemmingen uiteindelijk wel overleven, zijn twee van de meest opvallende het structureel beschikbaar stellen van extra geld voor evenementen (CDA/PvdA) en het beschikbaar stellen van de oude boerderij in het park Overstegen voor de ontwikkeling van een natuurcentrum (CDA. GL en Fractie Hubers).
Voordat over de geamendeerde Begroting 2022 gestemd wordt geeft Hans Boerwinkel een stemverklaring “Gezien met name het amendement over de jeugdzorg niet is aangenomen zal de SP tegen de begroting stemmen.“

Ferme klap
Als het begrotingsvoorstel in stemming komt stemmen alle fracties, met uitzondering van de SP, voor.
Om 01.10 uur sluit voorzitter Mark Boumans met een ferme klap van de hamer de vergadering die ruim negen uur eerder begon.

Lees meer over de begroting op de website van de gemeente Doetinchem.


www.doetinchem.nl