Burgemeester Mark Boumans.

Burgemeester Mark Boumans.

Roel Kleinpenning

In gesprek met de burgemeester: Vuurwerk en carbidschieten in 2021

XInterviews & Achtergrond

Burgemeester, over zo’n zes weken is het oudejaarsavond. Tot Oudejaar 2019 betekende dat vuurwerk, knallen, gewonden en overlast. In december 2020 ging er een streep door wegens corona. Hoe wordt het dit jaar?
“Voor vuurwerk zijn landelijke beleid en wet- en regelgeving bepalend. Dat wil zeggen geen knalvuurwerk wel siervuurwerk. De belangrijkste landelijke regels zijn dat vuurwerk alleen is toegestaan op 31 december vanaf 18.00 uur tot 1 januari 2.00 uur. Voor of na die tijd is vuurwerk afsteken strafbaar. Sommige gemeenten hebben al een algeheel verbod, maar zover zijn wij nog niet. Toch gaan er al stemmen op om vuurwerk helemaal te verbieden. Als er daardoor minder schade ontstaat dan kunnen we dat geld bijvoorbeeld ook uitgeven aan een centrale vuurwerkshow. De schade loopt jaarlijks in de tienduizenden euro’s” ”

In het verleden betekende vuurwerk toename van de opnames in ziekenhuizen bij spoedeisende hulp. Dat kunnen we nu in coronatijd er niet bij hebben. Hoe is dat te voorkomen?
“De allerbeste preventieve maatregel is natuurlijk het helemaal niet afsteken van vuurwerk. Maar als het dan toch moet gebeuren dan dient men zich aan veiligheidsregels te houden en zijn ogen te beschermen met een speciale veiligheidsbril. Naar elkaar gooien of op elkaar mikken met vuurwerk is natuurlijk uit den boze. Verder is het nuttigen van alcohol en het afsteken van vuurwerk geen gelukkige combinatie. De trend is dat het aantal slachtoffers minder aan het worden is.”

U hebt bevoegdheden in het kader van de APV, de algemene plaatselijk verordening van de gemeente. Overweegt u een verbod op vuurwerk of bepaalde soorten?
“Er is nog niet voorzien in een wijziging van de APV voor wat betreft vuurwerk. Uiteindelijk is het de raad die daarover besluiten neemt. Opvallend is dat vuurwerk geen partijpolitiek onderwerp is, maar een kwestie van persoonlijke opvattingen.”

Wanneer weten de vuurwerkondernemers of ze dit jaar weer vuurwerk mogen verkopen? Hoe zit het met privé import vanuit Duitsland?
“De ondernemers dienen te weten wat mag en wat niet. Blijkbaar is de verkoop van vuurwerk nog steeds lucratieve handel. Landelijk wordt erover nagedacht om de hele handel uit te kopen, maar dan gaat het niet om een paar miljoen. Een particulier is nu al strafbaar als hij vuurwerk importeert.”

Bijna alle vuurwerk komt uit China. Op dit moment zijn er problemen met scheepstransporten vanuit dat land. Wordt de vuurwerkbranche daardoor getroffen?
“Net als met andere artikelen uit Azië zal ook vuurwerk daardoor getroffen zijn. Dat er toch al het een en ander in Europa is, bleek onlangs toen er een partij van 120.000 kilo net over de grens in Duitsland werd aangetroffen.”

In de Achterhoek hoort het carbidschieten bij de oudejaarstraditie. Mag dat nog?
“Vorig jaar mocht het nog. Dit onderwerp wordt nog regionaal in de Achterhoek met elkaar afgestemd. We kunnen natuurlijk niet hebben dat iets in Winterswijk is toegestaan en in Doetinchem verboden. Ik verwacht dat er afspraken over komen.” 

(tekst: Bert Vinkenborg)