Achterhoek kiest partners voor nieuwe Wet Inburgering

Doel van wet: nieuwe Nederlanders taal laten leren en baan laten vinden

ACHTERHOEK - De nieuwe Wet Inburgering treedt op 1 januari 2022 in. Het doel van de wet is ervoor te zorgen dat nieuwe Nederlanders zo snel mogelijk kunnen meedoen in Nederland door onder andere de taal te leren en een baan te vinden. Door de nieuwe wet worden gemeenten verantwoordelijk voor de inburgering van statushouders. Om dit in de Achterhoek succesvol te kunnen uitvoeren, is voor een aantal onderdelen samenwerking gezocht met lokale partijen.

Hierop hebben zes aanbieders gereageerd waarna vier partijen zijn gekozen tot samenwerkingspartner. Voor de onderwijsroute werkt men samen met HAN University of Applied Sciences (in samenwerking met de Radboud Universiteit) en het Graafschap College. Voor de reguliere inburgeringsroute en de nieuwe zelfredzaamheidsroute zijn TopTaal en Interbeek Support de partners. De gunning aan deze partijen wordt definitief na het doorlopen van de bezwaarprocedure. 

Expertise
Bij de uitvoering van de nieuwe wet maken de gemeenten in de Achterhoek zoveel mogelijk gebruik van de kennis en expertise van deze samenwerkingspartners. Samen met de nieuwe Nederlanders en de professionals worden per persoon de leerroutes bepaald. Daarnaast maakt iedere gemeente voor iedere nieuwe Nederlander een persoonlijk inburgeringsplan waarin de verschillende stappen zijn opgenomen. Het doel van deze nieuwe manier van werken is dat de inburgeringslessen beter aansluiten op de persoonlijke en (lokale) praktijk. 

Meer
Wethouder Jorik Huizinga van gemeente Doetinchem is bestuurlijk trekker en is blij met het verloop van de aanbesteding: "Inburgeren is meer dan de taal leren en werken. Het betekent ook aandacht voor welzijn, gezondheid en ‘landen' in de gemeente, de wijk, de buurt of het dorp. Daar kunnen we op lokaal niveau met lokale partners goed maatwerk in bieden. Door een goede samenwerking tussen alle professionele partijen, vrijwilligersorganisaties én inwoners kunnen we veel betekenen voor onze nieuwe Nederlanders."
In aanbesteding vooral aandacht voor ervaring van aanbieders Omdat het om een nieuwe wet gaat, wilden de gemeenten in de Achterhoek graag de ervaring van de aanbieders meenemen.

Dialoog
Daarom is gekozen voor een andere manier van aanbesteden waarin de dialoog met de aanbieders een grote rol had. Hierbij kwamen verschillende uitdagingen aan bod. Bijvoorbeeld de uitdaging van de wisselende instroom van statushouders, de grote afstanden in de regio en het beter combineren van taal en praktijk. Daarnaast moest het nog passen in het budget dat Rijk ter beschikking heeft gesteld.
De gemeenten zijn erg content dat het gelukt is deze aanbesteding in de Achterhoek succesvol af te ronden.