De Arriva-trein, hier in de scherpste bocht van Nederland. Foto: PR

De Arriva-trein, hier in de scherpste bocht van Nederland. Foto: PR

Regionale OV-tarieven en OV-vangnet 2022 geïndexeerd

REGIO - Gedeputeerde Staten hebben de tarieven voor het regionaal openbaar vastgesteld. Het basistarief en de kilometerprijzen (OV-chipkaart) worden per 1 januari verhoogd met de landelijke tarievenindex (LTI). Voor het regionale openbaar vervoer is dit 2,12 procent. 

De prijs van OV-vangnet wordt ook per 1 januari 2022 verhoogd met het landelijke LTI-tarief. Vanaf 3 april 2022 zal haltetaxiRRReis het OV-vangnet vervangen. En daarvoor is een ander tarief afgesproken, waarmee haltetaxiRRReis voor de reiziger minder kost dan het OV-vangnet. Het opstaptarief van haltetaxiRRReis is 2,02 euro en kilometertarief van 0,36 eurocent. Dat is tweemaal het gemiddelde reguliere openbaar vervoertarief voor de bus. De ritprijs van haltetaxiRRReis is gebaseerd op de snelste route in plaats van een vaste (bus)lijn. De snelste route betekent dat de rit meestal goedkoper is dan tweemaal de OV-prijs.
De vervoerbedrijven Arriva (Achterhoek Rivierenland), Hermes, Connexxion en Keolis hebben vaststellingsverzoeken ingediend voor de regionale openbaarvervoer-tarieven 2022. Ook voor het OV-vangnet en haltetaxiRRReis zijn deze verzoeken ingediend. De aanvragen van de vervoerders zijn voorzien van een ROCOV-advies. ROCOV heeft geadviseerd niet te indexeren en met tariefacties reizigers terug te winnen. Dit advies nemen GS niet over. De prijswijziging gaan per 1 januari 2021 in.