César Franck. Foto: PR Amphion

César Franck. Foto: PR Amphion

Korte cursus over de componist César Franck

Cultuur

DOETINCHEM – Duik begin 2022 acht middagen met cursusleider Roel Smit in de wereld van de grootste Franse componist van de 19e eeuw: César Franck. Deze cursus van Amphion is bedoeld voor mensen die graag meer willen weten over klassieke muziek, in dit geval de muziek van deze grote Fransman die tweehonderd jaar geleden geboren werd (1822-1890).

Staan Bach en Beethoven bovenaan de waarderingslijsten van de klassieke muziekliefhebber, bij Franck ligt dat anders. Het ‘grote publiek’ kent hem minder. Roel Smit maakt in deze cursus duidelijk dat dit niet terecht is. Hij laat muziekfragmenten horen, vertelt daarbij en geeft achtergrondinformatie. Zo ontstaat een beeld van een bescheiden, doch groot en vaardig componist. Schepper van enige muzikale topwerken.
Welke werken? Bijvoorbeeld de Symfonie in d-klein, de Sonate voor viool en piano, de Variations Symphoniques (feitelijk een concert voor piano en orkest), en zijn grootste werk: het oratorium Les Béatitudes (De Zaligsprekingen). Daarnaast is er een paar werken voor piano-solo en een klein, maar belangrijk orgelrepertoire. Maar er is meer, het bij velen bekende Panis Angelicus niet te vergeten.
Cursusleider Roel Smit brengt de laagdrempelige informatie met groot enthousiasme. Ook levert hij gul schriftelijk cursusmateriaal en links naar YouTube video’s waarop de werken niet alleen te horen zijn, maar de musici ook te zien. “Was je nog geen fijnproever? Na deze cursus wél!”, belooft Smit.
De cursus start op dinsdag 15 februari en bestaat uit acht lessen. De lessen zijn van 15.00 tot 17.15 uur bij Amphion op locatie Bizetlaan 1 in Doetinchem. Kijk voor informatie en inschrijven op:


amphion.nl