Bjorn Massop. Foto: Roel Kleinpenning
Bjorn Massop. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Onderscheidingen voor chef: ‘Mooie opstekers in deze tijd’

Human Interest

Doetinchem - Bjorn Massop van restaurant Lokaal, bij Villa Ruimzicht in Doetinchem, is op 30 november onderscheiden met de JRE Award voor beste restaurant van Nederland. “De JRE is een club waarbij Europese restaurants bij aangesloten zijn”, legt Massop uit. “Hier werken jonge chefs met passie voor het vak.” Dat Massop de JRE Award mocht ontvangen, kwam als een verrassing. 

Door Carla van der Meer

Een dag voor de JRE Award, kreeg restaurant Lokaal een vermelding in culinair tijdschrift Lekker. In dit tijdschrift staan de beste 500 restaurants van Nederland in. “Alleen restaurants in de top 100 hebben posities”, laat Massop weten. “Voor Lokaal is het de eerste keer dat we een vermelding hebben.”
Massop heeft in maart ook al de Groene Michelin ster ontvangen voor zijn manier van werken binnen het restaurant. “Dit zijn allemaal mooie opstekers in deze tijd”, zegt Massop. “Het is ook fijn voor het team, want zij kunnen nu niet alles doen wat ze gewend zijn, zoals op hoog niveau in een snel tempo presteren. Het is belangrijk om mentale ondersteuning aan het team te geven, zodat ze de focus blijven houden. Dat is veel makkelijker als het druk is dan zoals nu, omdat we moeten sluiten voor het diner. Gelukkig lopen de lunches goed door bij zowel het barconcept bij Villa Ruimzicht als bij restaurant Lokaal. Bij beide kan 7 dagen in de week geluncht worden. Uitgebreid ontbijten is ook dagelijks mogelijk.

Creativiteit
“Zelf denk ik dat het zaadje voor deze erkenning al enige jaren geleden geplant is”, zegt Massop. “Het is het resultaat van hard werken om met je team een continue prestatie te leveren. De samenwerkingen met de lokale agrariërs die onze producten leveren, zie je terug.”
De afgelopen jaren heeft Massop veel tijd en energie gestoken in samenwerken met hen. Echt samenwerken, waardoor beide producten beter worden.”

Restaurant thuis
Mensen kunnen hun gerechten bestellen via thuisuiteten.nl. “De gerechten zijn van dezelfde kwaliteit als in het restaurant”, laat Massop weten. “In het restaurant denk je na over welke kleur bord en of het een plat of diep bord moet zijn. Met de Lokaalbox denken we na over het verpakkingsmateriaal, of dit recyclebaar of afbreekbaar is. Ook willen we voor thuis dezelfde beleving meegeven als dat de gasten in ons restaurant hebben. Een belangrijk deel van ons restaurant is de gasten ervan bewust maken wat er achter ons voedsel zit. Dan is het de kunst om dit bij de mensen thuis te krijgen zonder dat je er zelf bij bent. Dat vergt de nodige creativiteit.”
De Lokaalbox is zo samengesteld dat de gerechten eenvoudig af te maken zijn. “Ik vind het belangrijk wanneer je thuis gasten hebt, je niet te lang in de keuken hoeft te staan en er gezellig bij aan tafel kunt zitten”, zegt Massop. “Voor wie de beleving van het restaurant thuis wil hebben, komen we aan huis koken. We brengen alles mee, tot borden, glazen en het bestek toe. En we nemen ook alle vaat weer mee.”

Uitdaging
Personeel werven in de horeca is momenteel een uitdaging. “We hebben altijd internationale studenten die super geïnteresseerd zijn in wat wij doen”, zegt Massop. “Voor ons is het ook verrijkend, want iedereen brengt uit zijn of haar cultuur ook nieuwe ideeën mee in de keuken. Ook hebben we jonge aanwas. Bij alles wat we doen dragen we positiviteit uit. We maken iets moois met wat we hebben en met wat we in deze tijd mogen.”


www.hotelvillaruimzicht.nl