‘De Gezonde Muts’, met helemaal rechts Evelien van der Werff. Foto: PR

‘De Gezonde Muts’, met helemaal rechts Evelien van der Werff. Foto: PR

rogier righART

Evelien introduceert ‘De Gezonde Muts'

BORCULO - Ze omschrijft zichzelf wel als een ANWB-paal, een richtingaanwijzer voor het onbekende in de wereld van de kanker. Na zelf twee keer borstkanker te hebben overwonnen zet Evelien van der Werff (57) zich met volle energie in als ambassadeur van de Stichting IPSO. Er moet meer geld en aandacht naar de inloophuizen, zegt ze.

Door Rob Weeber

Evelien werd op haar 40ste voor het eerst bestraald. De kanker werd teruggedrongen, maar kwam terug. Ze vocht zich erbovenop, onder meer door de Kilimanjaro te beklimmen en een boek te schrijven: ‘Routeplanner door de jungle van kanker’.
Medio dit jaar maakte Evelien een 2000 km lange fietstocht langs alle inloophuizen in Nederland. De ondersteuning van mensen met de diagnose kanker kon en moest beter, vindt ze. Ze zegde haar baan als stewardess op en wist dat haar verdere carrière zou liggen in de ondersteuning van mensen met diagnose kanker. “Wie met kanker geconfronteerd wordt heeft geen idee in wat voor (emotionele) wereld hij of zij terechtkomt. Men laat zich vaak leiden over de gebaande paden. Maar mijn ervaring is dat dit niet voor iedereen altijd de beste weg is. Daarom wil ik dat er meer geld en aandacht naar de inloophuizen gaat, zodat patiënten meer zelfregie over het gehele proces krijgen. Uiteindelijk gaat het om de mens achter de patiënt”, aldus Van der Werff.

‘Van K naar Beter Kado’
Ze schreef haar tweede boek, ‘Dit boek brengt geluk’, en ontwikkelde de box ‘Van K naar Beter Kado’, die op 29 november werd gelanceerd. Het is een cadeaudoos voor patiënten en ‘meelijders’ waarin het gehele kankertraject in de vorm van cadeautjes is vertaald: diagnose, behandeling, verwerking, opstarten. Alle voorwerpen komen uit eigen land.
Een van de cadeautjes in de box is een ‘chemomuts’. “Het is al verschrikkelijk als je door bestraling kaal wordt, maar er was in mijn visie ook geen leuk, hip hoofddeksel dat dit leed verzachtte. Daarom heb ik in samenwerking met een Nederlandse breifabriek ‘De Gezonde Muts’ laten ontwerpen en fabriceren. Hij wordt gemaakt van zachte, natuurlijke materialen en met de hand in elkaar gezet. Voor elke muts die ik afzet, doneer ik er ook een aan het Prinses Máxima Centrum, waar kinderen met kanker verpleegd worden. Zo blijven we ook aan die kinderen denken", aldus Evelien.
"De inspiratie voor de muts kwam uit de tijd van mijn eerste bestralingen in het Radboudumc. Daar lag toen ook de 5-jarige Joost met een hersentumor. Als hij werd bestraald, dan had hij een masker op dat zo uit de film ‘The silence of the lambs’ kon komen. Het brak mijn hart om hem zo te zien. Anderhalf jaar later was hij er niet meer, maar ik leef nog steeds.”

To do en ta da
Naast de cadeaudoos start in mei volgend jaar de ‘Fietstocht voor geluk’, een gezamenlijke actie van alle inloophuizen. “Er moet naast geld ook meer naamsbekendheid voor de inloophuizen komen", aldus Evelien. "Het is belangrijk dat patiënten zelf de regie over hun traject houden en daarbij ondersteund worden. In de cadeaudoos zitten bijvoorbeeld ook mappen met ‘to do’-lijsten, met wat je nog moet doen, en ‘ta da’-lijsten, met wat je al hebt gedaan. Ik wil kankerpatiënten de weg wijzen, maar niet zeggen wat ze wel of niet moeten doen. Zelf zeggenschap hebben geeft rust in het hoofd.”
Meer informatie over Evelien en haar project op onderstaande website.


evelienvanderwerff.info/de-gezonde-muts