De RegioExpres van en naar Doetinchem rijdt straks op zo'n 12 meter langs het huis van Guus de Vries op. Foto: Karin van der Velden

De RegioExpres van en naar Doetinchem rijdt straks op zo'n 12 meter langs het huis van Guus de Vries op. Foto: Karin van der Velden

'Wel de lasten, niet de lusten voor Didam'

Inwoners vrezen overlast van sneltrein tussen Doetinchem en Arnhem

Door Karin van der Velden

DIDAM - De plannen voor de RegioExpres bevinden zich in de tweede verkennende fase. De komst van de sneltrein die tussen Doetinchem en Arnhem rijdt, heeft veel impact voor inwoners van Didam. De trein stopt er niet. Mensen die langs het spoor wonen, krijgen wel de lasten, maar niet de lusten.

Guus de Vries woont in het buitengebied van Nieuw-Dijk. Voor het nieuwe baanvak moet hij zo'n 700 vierkante meter grond inleveren. De trein rijdt straks met 130 kilometer per uur op zo'n twaalf meter langs zijn woning. En dat terwijl De Vries er na zijn pensionering voor de rust kwam wonen. "De aanleg van het dubbelspoor moet zo goedkoop mogelijk gebeuren. De bestaande rails blijft daarom liggen en het nieuwe spoor komt ten zuiden daarvan." 

De Vries' ervaringen met ProRail zijn al niet zo goed. Nadat in 2012 Arriva en Breng de dienstregeling van de NS overnamen, intensiveerde het treinverkeer en kwamen er scheuren in binnen- en buitenmuren van zijn woning. "Het spoor was van erg slechte kwaliteit, maar ProRail geeft niet thuis. In 2019 kwamen er betonnen bielzen. De trillingen namen af, maar het geluid nam toe. Contact met omwonenden was er destijds niet. Dat is er nu wel, maar er wordt niet geluisterd. De bomen en struiken tussen spoor en gevel moeten allemaal weg. We kunnen ons niet laten uitkopen. Bij mij en bij mijn buren worden straks raildempers geplaatst, maar die hebben nauwelijks effect."

Doetinchem - Arnhem
De RegioExpres gaat als sneltrein rijden van Doetinchem naar Arnhem. De trein gaat tussen Doetinchem en Winterswijk verder als stoptrein. Reizigers hebben hierdoor een kortere reistijd en een betere aansluiting op de intercity's richting de Randstad en Nijmegen. Van Winterswijk naar Arnhem scheelt het dertien minuten, door betere overstapmogelijkheden levert een reis naar de Randstad tot ongeveer twintig minuten tijdwinst op.

De aanleg van dubbelspoor van Didam richting Doetinchem heeft vooral grote consequenties voor bewoners die tussen Didam en Wehl langs het spoor wonen. De Vries is niet van plan om zijn grond zonder slag of stoot te verkopen.

Voordeel voor Montferland?
Volgens wethouder Oscar van Leeuwen is het voordeel voor Montferlanders dat de verkeersdruk op A18 en A12 afneemt als meer mensen per trein reizen. Bovendien is het traject met dubbelspoor minder gevoelig voor storing en vertraging. Inwoners van de Berghse kant reizen vaak wel vanaf station Doetinchem. De gemeenten Doetinchem en Montferland zijn wel betrokken bij de plannen, maar de Provincie en ProRail bepalen. De gemeenteraad zal over wijziging van het bestemmingsplan moeten oordelen. Van Leeuwen begrijpt dat het ingrijpend is voor aanwonenden en belooft dat de gemeente oog blijft houden voor het individueel belang: "Als we zeker weten wat komt waar, dan kunnen we met de inwoners kijken naar compensatie of maatregelen die de overlast zoveel mogelijk beperken."


regioexpres.gelderland.nl