‘Mijn hond beet niet uit agressie, maar uit angst’

Algemeen

DOETINCHEM - Het baasje van de hond die Rakker in december doorgebeten heeft, wil graag haar kant van het verhaal kwijt. “Dingen in het verhaal zoals het baasje van Rakker in Doetinchems Vizier van 27 december beweert, kloppen niet”, zegt ze. Zelf wil ze niet met naam in de krant en ook de naam van haar hond wil ze niet vermeld hebben. “Ik word nu al op straat lastiggevallen”, geeft ze als reden. “Mijn hond heeft niet uit agressie gebeten, maar uit angst omdat iedereen ging schreeuwen.”

Door Carla van der Meer

“Wat niet klopt in het artikel is dat ik mijn hond niet wilde aanlijnen”, vertelt ze. “Dat heb ik wel geprobeerd, maar dat heeft de mevrouw waarschijnlijk niet gezien. En ook het op Rakker afstormen klopt niet. Mijn hond liep op Rakker af om te ruiken en niet om vervelend te doen. Hij heeft later pas gebeten. Hij reageerde uit angst. Iedereen bemoeide zich ermee en daarom escaleerde het.”

Verkeerde reactie
“Dat ik ongezien wilde vertrekken, klopt ook niet. Ik had de gedragstherapeut gebeld. Die stond op een afstand en daar wilde ik naar toe lopen. We hebben ook tegen de mensen gezegd: “We gaan niet weg, we blijven hier staan.” Mevrouw heeft zelf een verkeerde reactie gegeven door haar hond op te tillen en aan de hond te trekken. De hele buurt kwam naar buiten en begon te schreeuwen. Toen raakte mijn hond in paniek en beet. Kinderen roepen: “Heeft uw hond een andere hond doorgebeten?” Dat vind ik te ver gaan. Mijn hond liep los, omdat ik een andere vrouw met twee honden tegenkwam die vroeg of mijn hond los mocht om met haar honden te spelen. Dat ging goed. Toen kwam de mevrouw eraan met Rakker. Mijn hond liep rustig op Rakker af om te ruiken, maar het baasje werd bang voor mijn hond. Waarschijnlijk heeft mijn hond gereageerd op de paniek van Rakker en de vrouw en het geschreeuw van de mensen eromheen. De gedragstherapeut van mijn hond en een gedragstherapeut van de politie zeiden ook dat mijn hond uit angst gereageerd heeft en waarschijnlijk geen andere uitweg zag dan te bijten.”
De hond die gebeten heeft, is middelgroot en een kruising. Van wat precies vindt het baasje niet nodig om te vermelden. Ze heeft ervaring met honden door haar opleiding Dier en Gedrag en stage. Ze zit in het laatste jaar. “Mijn hond is altijd heel sociaal”, laat ze weten. “Ik heb hem zelf opgevoed. Maar soms zit er iets in de genen. Dan kun je alles goed doen en dan kan het ergens toch fout gaan.”
Voor het incident met Rakker werden baasje en de hond ook al lastiggevallen op straat. “Als ik mijn hond uitlaat, dan trekt hij heel erg”, vertelt ze. “Dan roepen mensen naar mij dat ik mijn hond mishandel. Maar dat is helemaal niet zo. Ik probeer hem alleen te corrigeren. Na een half jaar trainen met de gedragstherapeut ging het juist weer beter. Na het incident ben ik bij het baasje van Rakker langsgegaan om met de verzekering alles te regelen. Er was een man bij, die zei dat ze geen discussie wilden. Ik vind het naar dat ze dit zo achter mijn rug om in de krant hebben gezet.”
Het baasje wandelt nog wel met de hond in het park. “De gedragstherapeut vindt dat het slim is om mijn hond een muilkorf op te doen, aan te lijnen en alleen bij honden te laten die hij vertrouwt.”